Przekładane ciasta mają to do siebie, że trzeba im poświęcić sporo czasu… Pieczenie poszczególnych blatów, przygotowywanie kremów, przełożeń, frużeliny- no cóż trochę schodzi;) Czy jednak można w mniej niż godzinę upichcić efektownego i co najważniejsze pysznego przekładańca? Jasne;) Słonecznikowiec jest tego najlepszym przykładem. Okrągłe biszkopty służą za podstawę i „ciastowe” warstwy, a pyszny krem kakaowy przygotowany w mig( bo na ciepło) i prażone ziarna słonecznika sprawiają, że możemy przekupić nawet najbardziej wybrednego łasucha. Ciasto jest niezwykle delikatne i miękkie- po schłodzeniu świetnie się kroi i przypomina w smaku czekoladowy serniczek z nutą orzechową( dzięki prażonemu słonecznikowi). Ciasto na blaszkę 22x 25 cm. Do zrobienia w mniej niż 60 minut.
Składniki podstawowe:
70 sztuk okrągłych biszkoptów
Składniki na masę:
3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 szklanka śmietany 18%
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
100 g masła
Jaja miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, kakao, cukrem waniliowym.
Na małym ogniu gotujemy mleko z cukrem i masłem.
Mieszając, stopniowo dodajemy zmiksowane jajka. Chwilę gotujemy do zgęstnienia, stale mieszając.
Dodatkowo:
100 g ziaren słonecznika
1 łyżka masła
2 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
Słonecznik prażymy na patelni z dodatkiem masła do zrumienienia.
WYKONANIE:
warstwa biszkoptów
1/3 masy*ma byc jeszcze ciepła
warstwa biszkoptów + 1/3 masy
warstwa biszkoptów+ 1/3 masy
wierzch posypujemy ziarnami uprażonego słonecznika i posypujemy brązowym cukrem
Schładzamy w lodówce ok 2 godziny.
Smacznego!
Witam,zrobiłam to ciasto.Smak bardzo dobry słabo mi się zsiadło .Mimo to polecam
OdpowiedzUsuńWygląda podobnie jak blok . Musi być smaczny :) trzeba będzie mi zrobić ,dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń