Wigilijna ryba po grecku

Świąteczne potrawy to takie, na myśl  których wspominamy piękne chwile spędzone z bliskimi przy wigilijnym stole, w ciepłym, bezpiecznym domu. To dania, które same wywołują uśmiech na twarzy. Każdy ma przynajmniej kilka przepisów na świąteczne przysmaki, bez których nie może zasiąść spokojnie do wigilijnego stołu;) Mniemam, że nie tylko u mnie należy do nich ryba po grecku;)) Dziś przepis właśnie na nią: aromatyczną, w chrupiącej panierce, z miksem warzyw, które nadają zwyczajnej rybce tej Wigilijnej oprawy.
 Ryba:
1 kg filetów z dorsza lub mintaja ( u mnie mrożone- aby szybciej rozmrozić należy namoczyć w mleku)
2-3 jaja
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
ewentualnie przyprawa typu kucharek
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Rybę porcjujemy. Przygotowujemy panierkę, jaj i przypraw i panierujemy: najpierw w samej mące, potem panierka jajeczna. Następnie obtaczamy w bułce.
Smażymy po ok. 9 minut z obu stron na rozgrzanej patelni.
Warzywa:
2 małe cebule
olej do podsmażenia
4 duże marchewki
1 seler
2 kostki rosołowe warzywne
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz do smaku
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Gdy będzie szklista, dodajemy warzywa, kostki rosołowe i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut( w razie potrzeby podlewamy wodą). Następnie doprawiamy zielem, liściem i dusimy do miękkości.
Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na usmażoną rybę wykładamy ciepłe warzywa. Jeśli chcecie rybę po grecku jeść na ciepło, ale przygotować wcześniej, można usmażoną rybę bezpośrednio układać do naczynia żaroodpornego i  obłożyć warzywami- będzie łatwiej podgrzać;)
Smacznego!

3 komentarze:

  1. ja również robię taką rybkę na wigilię ale do warzyw dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy i groszek zielony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie za rok wypróbuję Twojej wersji:)

      Usuń