Truskawki, truskawki...- już kolejny wypiek ich głównym udziałem- niestety z mrożonymi. To wersja ciasta a’la sernik bez sera tym razem na czekoladowym biszkopcie z kawowym nasączeniem. Bardzo lekki i delikatny- nie zapycha, warstwa sernikowa idealnie przylega do biszkopta i nie odpada mimo różnych struktur. Truskawki nadają wypiekowi letniego akcentu i soczystości, której często brakuje tradycyjnym, zbitym sernikom.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na nasączenie:
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej+ 300 ml gorącej wody+ 4 łyżki cukru
Masa serowa:
6 białek
300 g cukru
3 budynie waniliowe bez cukru
3 śmietany 18% ( po 400 g każda)
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie waniliowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
500 g mrożonych truskawek
WYKONANIE
biszkopt + nasączenie
½ masy serowej
truskawki pokrojone w połówki
½ masy serowej
pieczemy 60 minut w temp 175 stopni,
Najlepiej smakuje mocno schłodzonyJ
Smacznego!
Wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtruskawki trzeba rozmrozic tak?
OdpowiedzUsuńHej:) Nie ma takiej potrzeby- można dać mrożone- Pozdrawiam!
UsuńPysznie to wygląda, naprawdę pysznie, aż nabrałam ochoty na słodkości. Widzę, że blog masz o ciastach i obiadach, ale nie widzę niczego o obiadach, a szkoda, bo poczytałabym. Zawsze miałam problem z gotowaniem, więc wolę się uczyć od bardziej doświadczonych, a w kwestii obiadów póki co muszę zdawać się na inne możliwości jak https://mrchef.pl/jak-to-dziala czyli zamawiam danie, dostaje składniki, przepis, film do obejrzenia jak gotować i już!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na apetyczne, a przy tym nietrudne do upieczenia. Nic tylko kupować produkty na niedzielne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńa gdzie ten ser??? w tytule jest seriwe a w składzie nie doczytałam się sera...
OdpowiedzUsuńTo oszukany sernik moja droga/ mój drogi:)))) Smakuje jak sernik, a jest na bazie śmietany- takie słodkie oszustwo:) Zachęcam do spróbowania wszytskich wersji sernika ze śmietany z bloga. Pozdrawiam, Mariola
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńWitaj, blaszka 24 x 26 cm, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń