Zaplatanka z szynką i serem

Dziś zupełnie prosto i dla odmiany wytrawnie. Jak wiemy, niektóre potrawy na Święta( jak pierogi, paszteciki) wymagają czasu… Są jednak przystawki, które możemy przygotować w mgnieniu oka, nie przemęczając się i oszczędzając czas. Dziś zaproponuję Wam megaszybką przystawkę z ciasta francuskiego. Może nie jest zbyt wyrafinowana, za to efektowna- a połączenie sera i szynki zawsze się sprawdzaJ Jeśli chcecie możecie puścić wodze fantazji i dodać także suszone pomidory czy oliwki.  Na świąteczne „przegryzanie” – w sam raz.
Składniki :
opakowanie ciasta francuskiego
150 g szynki lub innej wędliny
ser: żółty 100 g ( w plastrach )
ser bleu ( kruszymy w kawałki)
ser camembert ( kroimy w pasy)
przyprawy:
sól, pieprz , chilli,
ewentualnie: oliwki, papryka konserwowa
dodatkowo:
jajo do posmarowania
zioła prowansalskie do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
ciasto rozwijamy i wykładamy na środku składniki:
 
nacinamy brzegi w taki sposób
 
zaplatamy ciasto z zawartością
 
smarujemy jajkiem i posypujemy ziołami
 
pieczemy w 200-220 st przez ok. 35 minut.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super fajne ja daje jeszcze fileta z kurczaka i pieczarki

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Już sobie zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaplatanki i filiżanka kawy to idealne połączenie na drugie śniadanie. Umili nawet najcięższy dzień w pracy.

    OdpowiedzUsuń