Witajcie poświątecznie! Dzisiejszy przepis na ciacho zakrawa jeszcze o czas pełen magii, i , jeśli zaczniecie przygotowania już dziś wieczorem- na Sylwestra dostojny piernik uraczy Was swoim wyjątkowym, korzennym smakiem i miękkością... To piernik z gatunku tych, które muszą nieco poleżeć w chłodzie- u mnie leżakował 3 noce i został skonsumowany jeszcze przed świętami: jednego dniaJ Był naprawdę smaczny: aromatyczny, miękki i dzięki polewie – wykwintnie czekoladowy. Mój tato orzekł, że nigdy lepszego piernika nie jadł( dzięki Tata!:)) , ale Wy przecież musicie sprawdzić sami JJ : ) !
Ciasto piernikowe :
400g mąki
120g masła
250g cukru
4 łyżki miodu
4 łyżki miodu
3 jaja
4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
2 łyżeczki kakao ekstra ciemnego
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie:
1 słoik powideł śliwkowych
Dodatkowo:
Polewa
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
3-4 łyżki masła
3 łyżki kakao
Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy z miodem, cukrem i mlekiem. Studzimy
Do osobnej miski przesiewamy kakao, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem oraz przyprawę do piernika.
Następnie wlewamy ostudzone płynne składniki wbijamy jaja, dodajemy skórkę pomarańczową
i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy 60- 65 min w temperaturze
( ja piekłam w tradycyjnej witrynie- bez termoobiegu- więc wierzch ciasta przykryłam przez pierwsze 15 min i ostanie 20 min papierem do pieczenia, ach przydałby się taki sprzęt jak #beko )
Ostudzony piernik kroimy wzdłuż na 3 części, można sobie ułatwić w ten sposób, tylko ciągniemy nitkę wzdłuż ciacha:
i przekładamy powidłami
Odstawiamy szczelnie owinięty w folię lub papier do chłodnego miejsca a po 2 dniach polewamy polewą i mamy #ciachojakzobrazka.
Smacznego Drodzy!
Ten wpis nie jest sponsorowany- biorę po prostu udział w konkursie:)
a i,le tego miodu bo w sk,ladnikacg ciasta piernikowego nie widze miodu
OdpowiedzUsuńJuż mówię: 4 pełne łyżki. Dzięki za spostrzeżenie!Mariola
UsuńNależy uzupełnić przepis!!!!
OdpowiedzUsuń