Ciasto Rumowe Cassis

Kochani! Z całego serca dziękuję Wam za to, że byliście ze mną cały ubiegły rok- mam nadzieję , że nie zawiodłam Waszych oczekiwań i moje przepisy nadal Wam się przydają. Ciągle wymyślam coś nowego i szybko staram się z Wami , chociaż wirtualnie podzielić.  Życzę Wam aby ten Nowy Rok obfitował Wam w cudowne chwile, i , jeśli chcecie,  zostańcie ze znowcosupieklam na kolejny rok- ja tutaj na Was zawsze czekamJ A dziś noworocznie: deserowe wilgotne i pełne smaku ciasto porzeczkowo- waniliowe w rumowym biszkopcie. Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość słodkości, bo to ciacho jest wyjątkowo słodkieJ
Składniki na biszkopt rumowy:
szklanka cukru
6 jaj
szklanka mąki pszennej
3 łyżki czekolady w proszku
6 kropel olejku rumowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż powstanie lśniąca beza. Następnie dodajemy żółtka i olejek rumowy. Mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i czekoladę w proszku. Wykładamy do blaszki 22 x 26 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temp 175 stopni. Po ostudzeniu przekrawamy na 3 części: 2 takiej samej grubości i jedną bardzo cienką ( na okruchy do posypania wierzchu).

nasączenie:
300 ml kawy parzonej, posłodzonej 3 łyżkami cukru
150 ml rumu ciemnego

składniki na masę waniliową:
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy(ewentualnie olejek)
2 szklanki mleka w proszku
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dalej  miksujemy
przełożenie dodatkowe:
mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
WYKONANIE:
blat ciasta + nasączenie
½ dżemu porzeczkowego
1/ 2 masy
blat ciasta+ nasączenie+ dżem
½ masy
okruszki z ciasta
 
Schładzamy w lodówce ok 3-4 godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz