Jeśli myśleliście , że po Świętach nie będzie nowej wersji sernika- och, w jak bardzo wielkim błędzie byliście;P Moja Bożonarodzeniowa wariacja sernika stała się makosernikiem z brzoskwinią. Osobiście mak lubię tylko w towarzystwie( sera , owoców, marcepanu, czekolady). Nie przepadam za tradycyjnymi makowcami( za to uwielbiam japoński). Tym razem jednak postawiłam na serowo- makowy miks .Bardzo konkretny , orzeźwiony słodkim smakiem soczystej brzoskwini. Całość zaserwowana na kruchym cieście o aromacie waniliowym. Na Święta Bożego Narodzenia sprawdził się rewelacyjnie.
Składniki na kruche ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce ok. 15 minut. Po schłodzeniu wykładamy do blachy wyłożonej papierem dopieczenia. Nakłuwamy widelcem.
Masa makowa:
puszka gotowej masy makowej z bakaliami
Składniki na masę serową:
1 1/2 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
5 żółtek
2 jaja
1 szklanka oleju
skórka otarta z 1 cytryny
½ szklanki śmietany
2 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
cukier waniliowy
Ser mieszamy z budyniem. Żółtka i jaja miksujemy z pudrem, dodajemy ser i stopniowo: olej, śmietanę, skórkę i cukier waniliowy miksując na gładką masę.
Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki
WYKONANIE:
ciasto kruche nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut
wykładamy masę makową
wykładamy ½ masy serowej
wykładamy brzoskwinie
wykładamy ½ masy serowej
pieczemy ok. 65- 70 minut w temp 180 stopni. zostawiamy do ostudzenia w zamkniętym piekarniku
Smacznego!
1 1/12 kg sera białego dwukrotnie zmielonego ??? a nie 1 i 1/2 ?
OdpowiedzUsuń