Czasem warto zrobić coś na szybko, a czas zaoszczędzony na pieczeniu, wyrabianiu, przekładaniu, lukrowaniu etc. spędzić na słodkim posiedzeniu przy stole z bliskimi. Drożdżówa z dżemem powstała , gdy pojawiła się wizja wizyty bliskich. I powiem Wam , że „rozeszła się” błyskawicznie- była cieplutka , gdy ją podałam na stół. I choć to proste, szybkie ciasto- to było naprawdę smaczne- a i wyrabianie mikserem bardzo przyśpieszyło cały proces powstania😊
Składniki na ciasto:
Zaczyn:
2 ½ szklanki mąki pszennej30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g kefiru
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy kefir i miksujemy jeszcze 5 minut (ciasto ma mieć lepką konsystencję).
Dodatkowo:
słoik dżemu wiśniowego
Kruszonka:
3 łyżki masła (dość twardego, w kostce)
3 łyzki cukru
4 łyżki mąki
Z podanych składników robimy kruszonkę ( ma mieć „piaskową konsystencję”)
WYKONANIE:
ciasto drożdżowe
dżem nakładany partiami w podany sposób:
kruszonka
pieczemy ok. 45 minut w temp. 175 stopni
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego!
pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńJaka foremka?
OdpowiedzUsuńCześć! Forma 22 x 25 cm/ Pozdrawiam, Mariola
Usuń