Mazurek Cygański

Dzień dobry! I słoneczny… I ciepły😊 ! Już po Wielkanocy, ale mam dla Was jeszcze coś typowo świątecznego. Mazurek, bo o nim mówimy, przyozdobiony zamiast bakalii polewą deserową -może być jednak także typowym kruchym przekładańcem. Bardzo kruchym , słodkim i przyjemnie rozpuszczającym się w buzi…. Pycha !
Składniki na ciasto kruche :
1/2  kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
12 dag margaryny
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 2 części.
Składniki na kajmak :
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło
Dodatkowo:
słoik dżemu porzeczkowego
bakalie
polewa
Wykonanie:
 ½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem + smarujemy dżemem
 przykrywamy 2 częścią i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni
wykładamy kajmak
przyozdabiamy bakaliami lub polewą
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz