Witam Was ciepło i wiosennie, jednocześnie śląc Wam wirtualne zaproszenie na coś słodkiego w formie tortu z nieco zdrowszym , delikatniejszym kremem na bazie serków naturalnych. Porządny, czekoladowy biszkopt , nasączony porzeczkową wódką i przełożony wiśniowym dżemem. Do tego delikatny jak pianka krem waniliowy. Całość wykończona białą czekoladą i rodzynkami hetmańskimi. Mokry od nasączenia- idealny do krojenia😊 No i jest słodko. I zdrowiej.
Składniki na biszkopt:
8 jaj
28 dag cukru
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Składniki na nasączenie:
1/ 2 szklanki porzeczkowej wódki
3 łyżki kawy sypanej
3 łyżki cukru
Z podanych składników przygotowujemy poncz ( kawę zaparzamy w 200 ml wody, odcedzamy)
Składniki na krem z serków naturalnych:
5 serków naturalnych ( po 150 g każdy)
2 Śnieżki w proszku
cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
Schłodzone serki wykładamy do miski, wsypujemy śnieżki w proszku i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji. Następnie dodajemy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i miksujemy do stężenia. ( krem ma mieć postać gładkiej wersji " Sernika na zimno " z proszku, jeśli wiecie co mam na myśli :)
Dodatkowo:
1 słoik dżemu wiśniowego
biała czekolada ( do dekoracji)
deserowa czekolada (do dekoracji)
WYKONANIE:
BLAT BISZKOPTOWY+ NASĄCZENIE+DŻEM
1/3 KREMU
BLAT BISZKOPTOWY + NASACZENIE + DŻEM
1/ 3 KREMU
BLAT BISZKOPTOWY + NASĄCZENIE+ KREM+ DEKORACJA
Smacznego!
serek naturalny to konkretnie jaki czy moglaby pani bardziej sprecyzowac serdecznie z gory dziekuje
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
UsuńJa użyłam naturalnego serka z Mlekpolu ( jest na zdjęciach przy opisie do kremu) , ale myślę, że każdy inny sprawdził by się równie dobrze:) Pozdrawiam , Mariola