Cześć! Przed Wami kolejne wydanie tortu. Tym razem w wersji dla wielbicieli tych o bardziej wyrazistych, czekoladowych nutach, coś a’ la torcik wedlowski.. Bez owocowego akcentu, jedynie mocne, bardzo aromatyczne nasączenie . Mokry biszkopt z wódką , gdzie chrupkie nawiązanie do wspomnianego wcześniej słodyczą stanowi kilka andrutów tworzących koronę na szczycie słodkiego wypieku. Nie za nadto słodki , a wręcz gorzkawy, bardzo mocno nawiązujący do czekolady deserowej, i to tej 60- 70 % kakao.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, aż do ubicia na sztywną bezę. Potem wbijamy żółtka , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 stopni. PO ostudzeniu kroimy ma 3 blaty.
Krem kawowo- czekoladowy:
3 czubate łyżki kawy mielonej
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła
Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka .Wsypujemy cukier i kakao. Gotujemy do nitki( jak polewę). Studzimy i ubijamy z masłem.
DODATKOWO:
Nasączenie:
100 ml wódki
100 ml przegotowanej wody
klika kropli esencji waniliowej
POLEWA DESEROWA
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia. Następnie dodajemy przesiane przez sitko kakao. Roztrzepujemy widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji.
WAFLE ANDRUTOWE DO DEKORACJI
WYKONANIE:
BISZKOPT + NASĄCZENIE
½ KREMU
BISZKOPT + NASĄCZENIE
½ KREMU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz