Pizza z gruszką


Zupełnie coś nie w typie słodkich wypieków , jednakowoż z nutą gruszek( słabo wyczuwalną) i chrupkością orzechów włoskich- czyli prawie jak w cieście😊 W sumie pizza to też ciacho- tyle, że bardziej wytrawne. Dziś pomysł na pizze w wydaniu  zwanym przez mojego znajomego „ udziwnionym😊” , ale warto spróbować, jeśli jesteście fanami pizzy i serów…. Bo jeśli chodzi o gruszki- szczerze mówiąc- sery pleśniowe chyba zdominowały ich smak… Taka pizzowa ciekawostka do spróbowania.
Składniki na puszyste ciasto drożdżowe:
zaczyn:
  • 1/5 kostki drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki mąki
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy do ciepła na 10 minut.
ciasto:
  • zaczyn
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • duża szczypta suszonej bazylii
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, sól i bazylie. Mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto ( ok. 5 minut). Formujemy w okrąg o grubości ok 1 cm. Przekładamy na silikonową tackę do pieczenia lub blachę wyłożoną  papierem do pieczenia.  Na wyrośnięte  ciasto wykładamy dodatki :

Dodatki:
50 g sera żółtego gouda 
50 g gorgonzoli
50 g camembert
1 twarda gruszka pokrojona w cienkie plastry
garść posiekanych dość drobno orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
chilli
pieprz 
sól
papryczki jalapeno
 
PIECZEMY 25 MINUT W TEMPERATURZE OK 220 STOPNI
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pizzę robię dość często, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Zazwyczaj robię pizzę z pieczarkami i szynką lub z cebulką i kurczakiem ala gyros. Pycha!

    OdpowiedzUsuń