Zupełnie coś nie w typie słodkich wypieków , jednakowoż z nutą gruszek( słabo wyczuwalną) i chrupkością orzechów włoskich- czyli prawie jak w cieście😊 W sumie pizza to też ciacho- tyle, że bardziej wytrawne. Dziś pomysł na pizze w wydaniu zwanym przez mojego znajomego „ udziwnionym😊” , ale warto spróbować, jeśli jesteście fanami pizzy i serów…. Bo jeśli chodzi o gruszki- szczerze mówiąc- sery pleśniowe chyba zdominowały ich smak… Taka pizzowa ciekawostka do spróbowania.
zaczyn:
- 1/5 kostki drożdży
- pół łyżeczki cukru
- pół szklanki letniego mleka
- 2 łyżki mąki
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy do ciepła na 10 minut.
ciasto:
- zaczyn
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- duża szczypta suszonej bazylii
Dodatki:
50 g sera żółtego gouda
50 g gorgonzoli
50 g camembert
1 twarda gruszka pokrojona w cienkie plastry
garść posiekanych dość drobno orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
chilli
pieprz
sól
papryczki jalapeno
PIECZEMY 25 MINUT W TEMPERATURZE OK 220 STOPNI
Smacznego!
Pizzę robię dość często, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Zazwyczaj robię pizzę z pieczarkami i szynką lub z cebulką i kurczakiem ala gyros. Pycha!
OdpowiedzUsuńNajlepsze pizza? W Poznaniu www.szybkapizza.pl nie ma sobie równych!
OdpowiedzUsuń