Zapraszam Kochani na ciacho lekkie jak pianka w mięciutkim biszkopcie i warstwą dżemu z wiśni. Ten wypiek o ciekawej fakturze wpadł mi do głowy całkiem niedawno , gdy moja rodzina zażyczyła sobie kolejnej wariacji sernikopodobnej😊 Czekoladowo, słodko, a po schłodzeniu coś a’ la lodowy deser z nutą wiśni- w sam raz na te upały!
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do blaszki 22 x 25 cm( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 2 blaty: cienki i gruby. Gruby kroimy na paski, cienki wykładamy do blaszki z papierem do pieczenia i smarujemy dżemem.
Składniki:
6 białek
¾ szklanki cukru
2 duże budynie czekoladowe
8 serków naturalnych (po 150 g każdy)
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy serki i dokładnie mieszamy całość.
dodatkowo:
dżem wiśniowy
WYKONANIE:
blat biszkoptowy ( cały)+ dżem
½ masy
połowa pasków biszkoptowych
½ masy
połowa pasków biszkoptowych
pieczemy 60 minut w temp 180 stopni.
Studzimy- po wystudzeniu
przekładamy do lodówki do schłodzenia
Smacznego!
W przepisie składniki podane są na tortownicę , na zdjęciach ciasto jest na blaszce. Jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńChodzi o blaszkę 22 x 25 cm- dzięki za zwrócenie uwagi- już poprawiam:) Pozdrawiam, Mariola
Mam pytanie jaki rodzaj tych serków naturalnych?
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jedno pytanie po złożeniu całości ciasta pieczemy ten biszkopt jeszcze raz?
OdpowiedzUsuń