Ciasto Czeko Fala

    

Zapraszam Kochani na ciacho lekkie jak pianka w mięciutkim biszkopcie i warstwą dżemu z wiśni. Ten wypiek o ciekawej fakturze  wpadł mi do głowy całkiem niedawno , gdy moja rodzina zażyczyła sobie kolejnej wariacji sernikopodobnej😊  Czekoladowo, słodko, a po schłodzeniu coś a’ la lodowy deser z nutą wiśni- w sam raz na te upały!
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do blaszki 22 x 25 cm( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 2 blaty: cienki i gruby. Gruby kroimy na paski, cienki wykładamy do blaszki z papierem do pieczenia i smarujemy dżemem.
  
 
Składniki:
6 białek
¾ szklanki  cukru
2  duże budynie czekoladowe
8 serków naturalnych (po 150 g każdy)
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy serki i dokładnie mieszamy całość.
dodatkowo:
dżem wiśniowy
WYKONANIE:
blat biszkoptowy ( cały)+ dżem
 
½ masy
 
połowa pasków biszkoptowych
  
 ½ masy
połowa pasków biszkoptowych
i wyrównujemy
pieczemy 60 minut w temp 180 stopni.
Studzimy- po wystudzeniu
 
przekładamy do lodówki do schłodzenia
  
Smacznego!

4 komentarze:

  1. W przepisie składniki podane są na tortownicę , na zdjęciach ciasto jest na blaszce. Jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Chodzi o blaszkę 22 x 25 cm- dzięki za zwrócenie uwagi- już poprawiam:) Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  2. Mam pytanie jaki rodzaj tych serków naturalnych?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam jeszcze jedno pytanie po złożeniu całości ciasta pieczemy ten biszkopt jeszcze raz?

    OdpowiedzUsuń