Jeśli ciasto na ważną okazję to tylko z czekoladą😊 Poprawia nastrój i smakuje . A jeśli jeszcze dodamy do niego trochę alkoholu – powstanie pyszny truflowy przekładaniec… Mniam ! I Truskawka, która podkreśla czekoladową nutę. Takie marczello w wersji z owocem: smaczne, wilgotne, deserowe.
Biszkopt :
9 jaj
250 g cukru
250 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do blachy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty: jeden grubszy ( 2/3 grubości ) i 1 cieńszy ( 1/3 grubości).
Nasączenie:3 łyżki czekolady w proszku + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki cukru+ 150 ml wódki+ 50 ml przegotowanej wody
Krem:
pół szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 czubate łyżki kakao
2 łyżki masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
400 g masła roślinnego
Mleko, cukier, kakao i 2 łyżki masła przekładamy do garnka. Gotujemy do nitki. Wsypujemy kawę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Ostudzoną masę czekoladowo- kawową miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
Warstwa truskawkowa:
kilkanaście mrożonych truskawek pokrojonych
1 galaretka truskawkowa rozrobiona na 500 ml wody
WYKONANIE:
biszkopt( z 2/3 grubości całego biszkopta )+ nasączenie
truskawki + galaretka
krem
biszkopt pokruszony
Smacznego!
A blacha jáki ma rozmiar?
OdpowiedzUsuń22x25cm,pozdrawiam Mariola
UsuńCzy truskawki muszą być mrożone??
OdpowiedzUsuńNie muszą�� świeże nawet lepsze��pozdrawiam Mariola
UsuńNie podała pani ile dodać cukru do kremu. No i co to znaczy gotować do nitki?
OdpowiedzUsuńDzięki za spostrzeżenie, moje przeoczenie. Poprawiam🙂 do tego kremu dajemy 3/4 szklanki cukru. A gotować do nitki znaczy, że strużka polewy puszczona z łyżki ma tworzyć cienki , ale w miarę gęsty sznureczek , jak gruba nitka. Natomiast ma nie być zbyt gęsta bo ciężko sie z taką pracuje pozdrawiam 🙂 Mariola
Usuń