Obiecane na moim Facebooku ciasto dla lenia ( bo bez pieczenia 😊) już jest. A przepis? no cóż bajecznie łatwy… Za to ciacho pycha, zwłaszcza na upalne słodkie dni „bez piekarnika”😉 Wiśniowa masa + rabarbarowa wkładka, kruche herbatniczki- ciasto gotowe po godzinie +- ½ godziny na schłodzenie. Mimo , że ciacho be pieczenia- to rabarbar robi tutaj niesamowitą „robotę”. Jest szybko . słodko , ładnie i bez piekarnika. No bo uff- jak ( jeszcze) gorąco😉
Składniki podstawowe :
2
opakowania dużych herbatników Petit Beurre ok. 400 – 450 g w sumie
Składniki na warstwę rabarbarową:
1 kg rabarbaru
½ szklanki cukru
2 galaretki o smaku wiśniowym
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy z
cukrem, tak aby większość wody odparowała. Dodajemy sypkie galaretki. Lekko
studzimy.
Masa wiśniowa:
500 ml
schłodzonej śmietany kremówki
1 fix do śmietan
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozrabiamy w 350 ml gorącej wody.
Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę miksujemy na sztywno z fixem. Gdy galaretka
jest chłodna( może być płynna- i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki
cienkim strumieniem i mieszamy.
WYKONANIE: ( blaszka 22 x 25 cm)
warstwa herbatników
2/3 masy rabarbarowej
warstwa herbatników
masa wiśniowa
warstwa herbatników + masa rabarbarowa
okruszki herbatnikowe + posypka
Smacznego!
Jaka to ma być śmietana?? Kremówka czy 18% - rozbieżności w przepisie...
OdpowiedzUsuńWitaj, oczywiście kremówka 😅 dzięki za czujne oko - poprawię 🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń