Cześć Kochani , dziś daję Wam serce na talerzu😉 A raczej na papierze,hehe Ten tort to czysty spontan, pozytywny i kolorowy jak osoba, dla której był robiony, a która w dniu urodzin znalazła się niestety poza domem.. Więc tort pojechał do tej osoby 😊 Torcik na jasnym biszkopcie, z czekoladową masą i morelowym przełożeniem, Bardzo luźno zainspirowany tortem Sachera, zdecydowanie delikatniejszy no i oczywiście bardziej kremowy. Możecie przyozdobić suszonymi morelami lub mandarynką z syropu… A ja chciałam, żeby było kolorowo!
Składniki na biszkopt:
5 jaj
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na „półsztywno”. Stopniowo dosypujemy cukru stale miksując , do sztywności. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dno formy w kształcie serca (tylko dno!) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy delikatnie do formy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty.
*moja forma serce ma 22 cm w najdłuższym miejscu
Składnik na przełożenie:
nasączenie:
szklanka przegotowanej wody + 4 łyżeczki cukru+ sok z połówki cytryny
słoik dżemu morelowego
Krem czekoladowy:
Składniki na biszkopt:
5 jaj
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na „półsztywno”. Stopniowo dosypujemy cukru stale miksując , do sztywności. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dno formy w kształcie serca (tylko dno!) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy delikatnie do formy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty.
*moja forma serce ma 22 cm w najdłuższym miejscu
Składnik na przełożenie:
nasączenie:
szklanka przegotowanej wody + 4 łyżeczki cukru+ sok z połówki cytryny
słoik dżemu morelowego
Krem czekoladowy:
2 łyżki mąki pszennej
budyń czekoladowy
½ l mleka
¾ szklanki cukru
250 g masła roślinnego
Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego do uzyskania gładkiej masy
dekoracja u mnie: wiórki waflowe zielone, posypka cukrowa
WYKONANIE:
blat + 1/3 nasączenia + dżem
krem
blat + 1/3 nasączenia + dżem
krem
blat + nasączenie: krem + boki:krem
dowolna dekoracja
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz