Pora na coś szybkiego, bo upały nie pozwalają na zbyt długie wizyty w kuchni 😉 Szczególnie przy uruchomionym piekarniku, co? Te muffinki robią się szybko, pieką się szybko i … jedzą się szybko😊. Dodatek marmolady z pigwy pasuje tutaj idealnie- jest czekoladowo
Składniki:
suche:
szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
1 szklanka mleka
¼ szklanki oleju
2 jaja
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, a w drugim mokre.
Następnie mieszamy ze sobą szybko i dość niedokładnie.
WYKONANIE:
po 1 łyżce ciasta wlewamy do formy na muffiny i nakładamy odrobinę marmolady
przykrywamy resztą ciasta ( do ¾ foremki)
pieczemy ok. 25 minut w temp. 190 stopni ( z termoobiegiem)
Smacznego!
To są właśnie najlepsze i klasyczne muffinki które chyba każdy z nas lubi. Ja jeszcze sobie cenię bardzo muffinki czekoladowe z cukierkami z mieszanki wedlowskiej https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ gdyż dla mnie one są obłędne.
OdpowiedzUsuńWitam p. Wojciechu i dziękuję za komentarz. Na przyszłość jednak proszę o nie wstawianie linków do strony firmy Wedel wplecionej w komentarz- nie współpracujemy ze sobą- nie chcę wprowadzać w błąd Moich Czytelników.
OdpowiedzUsuńJeśli firma Wedel wyraża chęć współpracy ze mną- zapraszam do kontaktu- jest na stronie. Cenię jawną i rzetelną reklamę.
Pozdrawiam, Mariola http://znowcosupieklam.blogspot.com