Torty to temat rzeka… Bardzo słodkie, mało słodkie, owocowe , deserowe , lekkie, ciężkie z „przytupem” : ) Ach ile gustów, tyle tortów. Dziś postaram się Wam przedstawić dość uniwersalną wersję tortu, która spodoba się zarówno fanom tych tradycyjnych: kremowych ,słodkich przekładańców urodzinowych, jak i tych lubią zjeść coś słodkiego, ale nieco lżej ; ) Mascarpone jest tutaj złotym środkiem. Mleczny smak połączony z czekoladą i przełamany dżemem z czerwonej porzeczki daje radę zaspokoić wysublimowane gusta nawet tych bardziej wybrednych;)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka
oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli.
Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach.
Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie
mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy(
boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy
papierem do pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180
stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5
minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego
wystygnięcia. Kroimy na 3 blaty.
Składniki
na krem mascarpone biały:
3/4 szklanki śmietany 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny( z czubem)
100 g białej czekolady
Kremówkę podgrzewamy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy ją,unikając zagotowania. Schładzamy w lodówce 5-6 godzin. Ubijamy na„półsztywno”. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko schładzamy. Letnią powoli dodajemy cienkim strumieniem do masy( uwaga: masa szybko tężeje)
Składniki na krem mascarpone czekoladowy:
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki żelatyny
+250 g mascarpone
Puder, masło, mleko i kakao podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody Dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Stężałą masę miksujemy z mascarpone.
Dodatkowo:
nasączenie: sok z 1 cytryny + 3 łyżeczki cukru + szklanka przegotowanej wody
słoik 400 g dżemu z czerwonej porzeczki
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy + nasączenie
+dżem
masa mascarpone czekoladowa
blat biszkoptowy + nasączenie + dżem
½ masy mascarpone białej
blat biszkoptowy + nasączenie +½ masy mascarpone białej
Smacznego!
Wygląda apetycznie. Ale jaka blaszka, rozmiar?! W wielu przepisach brakuje tej informacji, a ja bez tego nie ruszę! Z góry bardzo dziękuje za uzupełnienie.
OdpowiedzUsuńWitaj Filomeno,
UsuńDziękuję za komentarz. Nie pisze o wymiarach gdyż kilka razy już pisałam w przepisach że piekę w blachach o standardowych wymiarach, tj prostokąt 25 x 36 cm i tortownicy o średnicy 30 cm. Gdy jednak robię coś mniejszego podaje wymiary we wprowadzeniu, ale i tu opcja jest zawsze jedna 🙂25x 26 cm, pozdrawiam😘Mariola