Moi Kochani, upały nam ostatnio nastały; ) I wiem, że nie chce Wam się odpalać piekarników- powiem szczerze- mnie też nie :O Dlatego dziś przybywam z rozwiązaniem jak mieć ciast(k)o i zjeść ciast(k)o bez użycia piekarnika. Ciasto bez pieczenia? A jasne że tak! „Słomka” to przekładaniec idealny na upały: krem bez dodatku masła, spód krucho- owocowy no i ten smak… Jak delikatny jabłecznik vel pomarańczowiec z cynamonową słomką ptysiową- idealny po schłodzeniu. Wpis powstał w ramach współpracy z marką Brześć.
Składniki na przełożenie:
2 opakowania Ciasteczek Maszynkowych
1 opakowanie Słomki Ptysiowej Cynamonowej marki Brześć
Masa jabłkowo pomarańczowa:
ok. 700 g obranych przesmażonych jabłek
2 galaretki pomarańczowe
Jabłka przekładamy do garnka, doprowadzamy do „zabulgotania” dodajemy sypkie galaretki, chwilę przesmażamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Składniki na masę śmietankową:
¾ szklanki kremówki
fix do śmietan
3 łyżeczki żelatyny rozrobione na ¼ szklanki gorącej wody
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Pod koniec stopniowo dodajemy ostudzoną, ale nie tężejącą żelatynę, delikatnie mieszając
WYKONANIE:(blaszka 22x 25 cm)
ciastka maszynkowe
masa jabłkowo pomarańczowa
masa śmietankowa
słomka ptysiowa cynamonowa
Ciasto wygląda apetycznie, myślę jednak, że jeśli na 3/4 szklanki kremówki daje się aż 3 łyżeczki żelatyny, to dodatek fixu do śmietanki jest już całkiem zbyteczny.
OdpowiedzUsuńWitaj, śmietanka i mascarpone to razem 3/4 szklanka i 250 g serka +1/4 szklanki wody. Fix służy do nadania kremówce konsystencji podobnej do mascarpone aby te dwie różne struktury dobrze połączyć bez zważenia się ich. Żelatyna służy do usztywnienia całości. Uwierz że bez tej ilości żelatyny ciasto by się rozjeżdżało przy krojeniu. Pozdrawiam Mariola 🙂
Usuń