Dzień dobry! Zapraszam Was na Ciasto Hali. Perfekcyjne połączenie kruchego ciacha, czekoladowo-budyniowej warstwy i słodkiej, waniliowo- wiśniowej pianki serkowej. Całość zwieńczona czekoladową polewą. To tzw. przekładaniec pieczony- po wyjęciu z piekarnika ciasto wystarczy tylko udekorować, a efekt wizualno- smakowy- jak przy przekładańcu. Ciasto należy do tych mniej słodkich, za to bardziej sycących niż deserowe. Blaszka 22 cm x 25 cm.
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g margaryny
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 jaja
1 żółtko
Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche.
Składniki na warstwę budyniową:
3 budynie o smaku czekoladowym
1 litr mleka
7 łyżek cukru
Z podanych składników gotujemy budyń i wykładamy na surowe ciasto ponakłuwane widelcem.
Składniki na warstwę serkową:
100 g margaryny
2/3 szklanki cukru pudru
4 jaja
4 serki waniliowe typu Danio ( każdy po 150 g)
2 budynie wiśniowe
Margarynę miksujemy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie bardzo puszysta. Dodajemy serki i miksujemy krótko .
Wsypujemy sypkie budynie i znów dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno.
Delikatnie łączymy z masą serkową.
polewa
WYKONANIE:
surowe ciasto kruche – nakłuwamy widelcem
wylewamy gorący budyń czekoladowy ( a następnie odstawiamy do ostygnięcia !!!)
warstwa serkowa
pieczemy
ok. 55 minut w temp. 175 -180 stopni/ zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym lekko piekarniku
zimne ciasto dekorujemy polewą
Smacznego!
Witam. A jaka mam zrobić proporcje dla blaszki 24 na 36 cm?
OdpowiedzUsuńWitaj, proporcje mogą zostać zachowane z podanych wymiarów blaszki w opisie, ale ciasto będzie trochę niższe. Do tego skróci czas pieczenia o ok. 5 minut, pozdrawiam 😘
Usuń