Ciasto Hali

 

Dzień dobry! Zapraszam Was na Ciasto Hali. Perfekcyjne połączenie kruchego ciacha, czekoladowo-budyniowej warstwy i słodkiej, waniliowo- wiśniowej pianki serkowej. Całość zwieńczona czekoladową polewą. To tzw. przekładaniec pieczony- po wyjęciu z piekarnika ciasto wystarczy tylko udekorować, a efekt wizualno- smakowy- jak przy przekładańcu. Ciasto należy do tych mniej słodkich, za to bardziej sycących niż deserowe. Blaszka 22 cm x 25 cm.

Składniki na ciasto kruche:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru

cukier waniliowy

100 g margaryny

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

2 jaja

1 żółtko

Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche.

Składniki na warstwę budyniową:

3 budynie o smaku czekoladowym

1 litr mleka

7 łyżek cukru

Z podanych składników gotujemy budyń i wykładamy na surowe ciasto ponakłuwane widelcem.

Składniki na warstwę serkową:

100 g margaryny

2/3 szklanki cukru pudru

4 jaja

4 serki waniliowe typu Danio ( każdy po 150 g)

2 budynie wiśniowe

Margarynę miksujemy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie bardzo puszysta. Dodajemy serki i miksujemy krótko .

 

Wsypujemy sypkie budynie i znów dokładnie miksujemy.

 
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serkową.


 
Dodatkowo:

polewa

WYKONANIE:

surowe ciasto kruche – nakłuwamy widelcem

 wylewamy gorący budyń czekoladowy ( a następnie odstawiamy do ostygnięcia !!!)

warstwa serkowa

 

pieczemy ok. 55 minut w temp. 175 -180 stopni/ zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym lekko piekarniku

 zimne ciasto dekorujemy polewą

 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam. A jaka mam zrobić proporcje dla blaszki 24 na 36 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, proporcje mogą zostać zachowane z podanych wymiarów blaszki w opisie, ale ciasto będzie trochę niższe. Do tego skróci czas pieczenia o ok. 5 minut, pozdrawiam 😘

      Usuń