Dzisiaj przepis na życzenie Czytelniczki. Ostatnio odezwała się do mnie Iwona, która poszukuje idealnego przepisu na Cytrynowe Księżyce, zwane także Cytrynowymi Rożkami. W pewnych kręgach to już przysmak kultowy, smak dzieciństwa.. Zabrałam się więc do wykonania :) Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na te smakołyki: puchate, baaardzo cytrynkowe ciasto z cytrynowym lukrem. Świetnie sprawdzi się do mocnej, czarnej herbatki.
Składniki
4 jaja „L”
200 g margaryny
200 g cukru pudru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny ( cytrynę wcześniej sparzamy)
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek. Do sporej miski przekładamy margarynę, cukier puder, sok cytrynowy i żółtka.
Miksujemy na puch, następnie dodajemy skórkę cytrynową. Miksujemy.
Stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Łączymy delikatnie z ciastem.
Wykładamy do blachy 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 stopni, bez termoobiegu ( podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika!). Studzimy.
Dodatkowo:
Lukier : ok. 250 g cukru pudru + sok wyciśnięty z połowy cytryny+ kilka łyżek przegotowanej wody ( jeśli lukier będzie za gęsty)
WYKONANIE:
zimne ciasto odwracamy do góry nogami( płaska część to wierzch)
lukrujemy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru
szklanką wykrawamy księżyce
Smacznego!
ślicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza☺️ pozdrawiam 😘
UsuńUpieklam bardzo dobre i wygladaja tak samo jak na zdjeciu dziekuje
OdpowiedzUsuńSuper🙂 pozdrawiam 😘
UsuńMuszę wypróbować wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania, są naprawdę pyszne 🙂 smaki dzieciństwa 😁pozdrawiam Mariola 🤗
UsuńA czy mąka krupczatka nie idzie
OdpowiedzUsuńHej, ja mam przepis z mąką pszenna-tez pycha 😁
UsuńBardzo dobre ja jeszcze zmieliłam orzechy i posypałam nimi lukier. Pycha.
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo apetycznie 😘
Usuń