Cytrynowe Księżyce

Dzisiaj przepis na życzenie Czytelniczki. Ostatnio odezwała się do mnie Iwona, która poszukuje idealnego przepisu na Cytrynowe Księżyce, zwane także Cytrynowymi Rożkami. W pewnych kręgach to już przysmak kultowy, smak dzieciństwa.. Zabrałam się więc do wykonania :) Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na te smakołyki: puchate, baaardzo cytrynkowe ciasto z cytrynowym lukrem. Świetnie sprawdzi się do mocnej, czarnej herbatki.


Składniki

4 jaja „L”

200 g margaryny

200 g cukru pudru

sok wyciśnięty z jednej cytryny

skórka otarta z jednej cytryny ( cytrynę wcześniej sparzamy)

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Do sporej miski przekładamy margarynę, cukier puder, sok cytrynowy i żółtka.

 

Miksujemy na puch, następnie dodajemy skórkę cytrynową. Miksujemy.

 

Stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. 

 

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Łączymy delikatnie z ciastem.


Wykładamy do blachy 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 stopni, bez termoobiegu ( podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika!). Studzimy.


Dodatkowo:

Lukier : ok. 250 g cukru pudru + sok wyciśnięty z połowy cytryny+ kilka łyżek przegotowanej wody ( jeśli lukier będzie za gęsty)

WYKONANIE:

zimne ciasto odwracamy do góry nogami( płaska część to wierzch)


lukrujemy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru


szklanką wykrawamy księżyce

 

 

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Upieklam bardzo dobre i wygladaja tak samo jak na zdjeciu dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania, są naprawdę pyszne 🙂 smaki dzieciństwa 😁pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń
  3. A czy mąka krupczatka nie idzie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre ja jeszcze zmieliłam orzechy i posypałam nimi lukier. Pycha.

    OdpowiedzUsuń