Wuzetka serowa



Znacie mnie nie od dzisiaj, więc zapewne wiecie 😉, że serniki uwielbiam. Te na zimno, Izaury, tradycyjne, gotowane- wszystkie 😊 Nie będzie więc dla Was zaskoczeniem poniższy wytwór. To wuzetka sernikowa. Biszkopt mocno czekoladowy ukrywający sowitą porcję serniczka na zimno, utrwalonego galaretką agrestową. Całość jak na wuzetkę przystało jest lekko kwaskowa (to między innymi dzięki frużelina z jeżyn i galaretce agrestowej). Ciacho wykończone ulubioną, deserową polewą. A za inspirację wuzetki posłużyło mi to piękne i zapewne przepyszne czekoladowe ciacho  z bloga Aniagotuje.pl 😊  

Składniki na biszkopt czekoladowy: 

8 jaj 

200 g cukru 

6 łyżek mąki pszennej 

3 łyżki kakao 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. 

Frużelina jeżynowa: 

Ok. 330 g gęstego dżemu jeżynowego  

2-3 łyżki powideł (można pominąć) 

2 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody 

Dżem i powidła przekładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. 

Masa sernikowa: 

1 kg sera białego z wiaderka 

3-4 łyżki cukru pudru 

3 galaretki agrestowe rozrobione w ½ szklanki gorącej wody i odstawione do lekkiego schłodzenia 

Ser miksujemy z cukrem pudrem do połączenia. Stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i lekko, ale dokładnie mieszamy. **Wykładamy na biszkopt, gdy masa zaczyna tężeć** 

Dodatkowo: 

Polewa 

WYKONANIE: 

Biszkopt  +Frużelina 

Masa serowa 

Biszkopt 

Polewa 

*Schładzamy minimum 4 godziny* 

Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Ponieważ nie miałam sera z wiaderka, użyłam zwykłego sera tłustego, tylko robotem kuchennym go porządnie rozdrobniłam. Świetnie to wyszło. Dodatek frużeliny uważam za idealny. Jednak moim zdaniem tego ciasta mogłoby być mniej. W sumie to tak w lecie najbardziej lubię serniki na zimno i może dałabym spód z cienkiego ciasta, frużelinę i na to ser. Najwyżej odrobinę żelatyny do niego, żeby był sztywniejszy. Ale ogólnie przepis super.

    OdpowiedzUsuń