Jak są takie upały, jak ostatnio to pewnie Wam się nie chce piec, nie? Mnie też 😀 W ciągu ostatnich dwóch tygodni na słodko piekłam tylko muffiny, których zrobienie zajmuje z pieczeniem 25 minut. Bo po co się dogrzewać piekarnikiem jeszcze 😊 No, ale rodzina mnie docisnęła- i musiał powstać przekładaniec - taki na lato- jak lody – przyjemnie chłodzący podniebienie i orzeźwiający galaretkowymi warstwami. Masa śmietankowa z mascarpone zabezpieczona żelatyną, więc nie popłynie 😉 No i polewa przykryta odrobiną włoskich orzechów- na pamięć 😊 - żebyśmy nie zapomnieli o upalnych dniach, gdy w grudniu ścisną srogie mrozy.
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka- miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (samo dno wykładamy papierem do pieczenia, bez brzegów- biszkopt wyrośnie wyższy). Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy, kroimy na 2 blaty.
Masa śmietanowa:
¾ szklanki kremówki
fix do śmietan
3 łyżeczki żelatyny rozrobione na ¼ szklanki gorącej wody
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką (nie miksujemy). Pod koniec stopniowo dodajemy ostudzoną, ale nie tężejącą żelatynę, delikatnie mieszając
Dodatki:
Nasączenie: ¼ szklanki przegotowanej wody+ 1 łyżka cukru + sok z połowy cytryny
3 łyżki dżemu morelowego
2 galaretki truskawkowe rozrobione na 500 ml gorącej wody- odstawiamy do półstężenia
2 galaretki agrestowe rozrobione na 500 ml gorącej wody- odstawiamy do półstężenia
polewa czekoladowa
60 g siekanych orzechów włoskich
WYKONANIE:
Smacznego!
Te proporcje są na jakiej wielkości blachę do ciasta?
OdpowiedzUsuńCześć 🙂 blacha 25x 36cm, pozdrawiam Mariola 🤗
UsuńDziękuję, jutro będę robić.
Usuńale świetne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza🙂pozdrawiam Cię 🤗
UsuńA piekarnik zwykły czy z termoobiegiem? Ja wszystkie ciasta pieke w 180 st., ale spróbuję tym razem 175. Mam nadzieję, że nie wyjdzie mi zakalec. Kiepska ze mnie gospodyni, ale staram się jak moge.
OdpowiedzUsuńWitaj🙂 na pewno Ci wyjdzie 🙂 ja piekłam z termoobiegiem. Ważne jest żeby sam spod blaszki wyłożyć papierem, bez boków - wtedy biszkopt rośnie wysoki, pozdrawiam Mariola
UsuńDzięki za podpowiedź. Wyszło pysznie.
Usuń