Brzoskwiniowy tort ze śmietaną 18 %

Nie ma lata bez owocowych smaków- dotyczy to także branży cukierniczej:) Bardzo lubię połączenia śmietany z delikatnym biszkoptem i owocową nutą. Staram się jednak nie używać śmietany kremówki, gdyż moim zdaniem krócej zachowuje świeżość i czasem za bardzo zamula.. Ten torcik z mojego pomysłu został przygotowany bardzo spontanicznie: miało być owocowo, lekko i smacznie. No i moim skromnym zdaniem wszelkie kryteria zostały spełnione;) Mocno nasączony waniliowo- cytrynowym syropem, biszkopt z dodatkiem brzoskwiniowego kisielu, słodka masa śmietanowa i warstwa brzoskwiniowego dżemu... Lekki, smaczny i latem pachnący( i latem smakujący) 
Składniki na biszkopt:
1 1/4 szklanki cukru kryształu
8 jaj
1 1/4 szklanki mąki pszennej
opakowanie kisielu brzoskwiniowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż powstanie lśniąca, sztywna beza. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kisiem i proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o standardowych wymiarach smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia(uwaga- TYLKO dno). Pieczemy 45 minut w temp. 175- 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty.
Masa śmietanowa:
5 łyżek masła 
8-9 łyżek cukru pudru
2 małe cukry waniliowe
700 g śmietany 18 % tłuszczu
3 łyżki pełnego mleka w proszku
4-5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę,miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy mleko w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Masa stężeje w lodówce w ok. 20 minut.
Dodatkowe składniki:
1 słoik dżemu brzokwiniowego
poncz: cukier waniliowy + sok z cytryny + 4 łyżki cukru+ szklanka przegotowanej wody
WYKONANIE:
nasączony blat biszkoptowy
 dżem brzoskwiniowy
 1/3 masy śmietanowej* jeśli za bardzo stężeje- należy rozmiksować*
 blat biszkoptowy+ nasączenie
 1/3 masy śmietanowej
 blat biszkoptowy+nasączenie+ 1/3 masy śmietanowej
 wierzch dowolnie dekorujemy( u mnie tarta czekolada i pokruszony biszkopt)
 Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Piękny i na pewno bardzo apetyczny torcik.
    Super taki brzoskwiniowy. Mniam ...
    Mogę prosić o kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariolcia,a te 5 łyżek masła to ile,pół kostki ,czy mniej?,pozdrawiam,pytam bo łyżka łyżce nie równa ,a chcę taką masę wykorzystać do ciasta.Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, to trochę mniej niż pół kostki, pozdrawiam i daj znać jakie ciacho upiekłaś:) Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
    2. Upiekłam placki miodowe i przełożyłam tą masą,smak KOSMOS,przepyszne,.Pogratulować pomysłu.Małgosia,pozdrawiam serdecznie ,i proszę o więcej takich pysznych super przepisów.

      Usuń
    3. Super Małgosiu, musiało być przepyszne:) Pozdrawiam Cię:)

      Usuń
  3. na pewno chodzi o łyżki a nie łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń