Sernik z ziemniakami (nie opada)

Serniki to mleczne niebo w buzi... Uwielbiam, więc mogę być nieobiektywna, ale ten tworek na pewno Wam posmakuje. Z sernikami jest jednak ten problem, że lubią opadać i po wyłączeniu piekarnika natychmiastowo zmniejszać swoją słodką wysokość:( Szukałam więc przepisu na taki, który będzie pyszny, z prawdziwym mielonym twarogiem i jakąś niespodzianką w środku;) Z pomocą przyszła moja ciocia, która poczęstowała mnie tym smakołykiem... Następnej soboty już gościł u mnie w domu: bogaty w smaku, ale lekki i puszysty, słodki, z minimalną warstwą kruchego ciasta.Pieczony w tortownicy o standardowych wymiarach.
Składniki na ciasto kruche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników zarabiamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce 30 minut.
Składniki na sernik:
1200 g zmielonego dwukrotnie sera białego
350 g zmielonych ugotowanych w skórce( a następnie obranych) ziemniaków
350 g cukru pudru
cukier waniliowy
8 jaj
200 g stopionego schłodzonego masła
opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder miksujemy na puszystą masę.
Ser mieszamy z ziemniakami, mąką i budyniem
Następnie dodajemy do masy żółtkowej, wlewając stopione schłodzone masło.
Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową.

WYKONANIE I PIECZENIE SERNIKA:
tortownicę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, wykładamy kruche ciasto i nakłuwamy widelcem. 
delikatnie wylewamy masę serową i wyrównujemy
pieczemy 70- 80 minut w temp. 175 stopni
zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!

4 komentarze:

  1. serniki z zasady mi nie opadają, ale takiego z ziemniakami dotąd nie robiłam, jestem go bardzo ciekawa, muszę kiedyś zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...jest pyszny, ale ja nie daję budyniu

      Usuń
  2. Ale duży i właśnie w ogóle nie opadł. Super sprawa :)
    Muszę pamiętać o tym przepisie i kolejnym razem zrobić z dodatkiem ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. super sprawa na gorące dni :D
    pozdrawiam :D
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń