Dziś tort ze specjalną słodką dedykacją dla wyjątkowej osoby, która kawę smakuje z iście królewską gracją:) Ta Pavlova z mocnokawowym kremem na bazie sypanej kawy i kakao miała być niespodzianką i zaspokojeniem kawowych oczekiwań:) Tort dał radę- smakował Jubilatce i Gościom, a owocowe wykończenie cieszyło oko. Słodycz: cukrowej bezy, kremu( z wyraźną nutką czarnej ambrozji:) oraz naturalna słodycz owoców to idealne trio:)
Składniki na bezę Pavlova:
4 białka
220 g cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i ocet. Chwilę miksujemy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową.
Pieczenie:
pierwsze 8-10 minut w temp. 180 stopni
kolejne 60 minut w temp 155 stopni.
Studzimy.
Skladniki na krem kawowy:
3 czubate łyżki kawy mielonej
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodatkowo:
dowolne owoce( najlepiej sprawdzą się pestkowce, bo długo zachowują świeżość) , plasterkami pomarańczy i truskawkami dekorujemy tort na 1 godz przed podaniem
liście świeżej mięty
WYKONANIE:
blat bezowy pokrywamy całością kremu kawowego
dekorujemy owocami
UWAGA :
tortu bezowego nie przechowujemy w lodówce, która ma tendencję do oszraniania, gdyż beza może zawilgnąć, dlatego najlepiej do lodówki przed włożeniem bezy zastosować pochłaniacz wilgoci
Smacznego!
Witam czy krem mozna zrobic z polowy ilosci masla uwazam ze to bardzo duzo kremu na taki jeden krazek bezy Dziekuje za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńOczywiście, można mniej, ale nawet przy takiej ilości beza nie drgnie-spokojnie:), Pozdrawiam:)
UsuńSuper ciasto :) Uwielbiam takie bezy.
OdpowiedzUsuńTort godny Królowej :) wyrazy uznania za pomysłowość, Magda Gessler byłaby pod wrażeniem :) "Ja" pięknie dziękuje :) życzę samych słodkich chwil - oby tak dalej :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzemu ma służyć dodanie proszku do pieczenia do bezy , czy mogę liczyć na odpowiedź
.
Oczywiście😊witaj Barburko Zauważ że w bezie występuje dodatek mąki ziemniaczanej więc proszek sprawi że maka jej nie obciazy. Beza będzie chrupka z wierzchu,wypieczona i delikatnie, ciagutkowa,w środku. Pozdrawiam Mariola
Usuń