Pavlova z kremem kawowym

Dziś tort ze specjalną słodką dedykacją dla wyjątkowej osoby, która kawę smakuje z iście królewską gracją:) Ta Pavlova z mocnokawowym kremem na bazie sypanej kawy i kakao miała być niespodzianką i zaspokojeniem kawowych oczekiwań:) Tort dał radę- smakował Jubilatce i Gościom, a owocowe wykończenie cieszyło oko. Słodycz:  cukrowej bezy, kremu( z wyraźną nutką czarnej ambrozji:) oraz naturalna słodycz owoców to idealne trio:)
Składniki na bezę Pavlova:
4 białka
220 g cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i ocet. Chwilę miksujemy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową.
Pieczenie:
pierwsze 8-10 minut w temp. 180 stopni
kolejne 60 minut w temp 155 stopni.
Studzimy.
Skladniki na krem kawowy:
3 czubate łyżki kawy mielonej
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła 
Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka.

Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. 
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Dodatkowo:
dowolne owoce( najlepiej sprawdzą się pestkowce, bo długo zachowują świeżość) , plasterkami pomarańczy  i truskawkami dekorujemy tort na 1 godz przed podaniem
liście świeżej mięty
WYKONANIE:
blat bezowy pokrywamy całością kremu kawowego
 dekorujemy owocami
UWAGA :
tortu bezowego nie przechowujemy w lodówce, która ma tendencję do oszraniania, gdyż beza może zawilgnąć, dlatego najlepiej do lodówki  przed włożeniem bezy zastosować pochłaniacz wilgoci
 
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Witam czy krem mozna zrobic z polowy ilosci masla uwazam ze to bardzo duzo kremu na taki jeden krazek bezy Dziekuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można mniej, ale nawet przy takiej ilości beza nie drgnie-spokojnie:), Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Super ciasto :) Uwielbiam takie bezy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort godny Królowej :) wyrazy uznania za pomysłowość, Magda Gessler byłaby pod wrażeniem :) "Ja" pięknie dziękuje :) życzę samych słodkich chwil - oby tak dalej :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.
    Czemu ma służyć dodanie proszku do pieczenia do bezy , czy mogę liczyć na odpowiedź
    .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście😊witaj Barburko Zauważ że w bezie występuje dodatek mąki ziemniaczanej więc proszek sprawi że maka jej nie obciazy. Beza będzie chrupka z wierzchu,wypieczona i delikatnie, ciagutkowa,w środku. Pozdrawiam Mariola

      Usuń