Ciasto Kakaowiec

Prosty sposób na powrót do dzieciństwa? Proszę bardzoJ  To słodki przepis na pyszną drożdżówę( a nawet dwie;)), która idealnie nadaje się do herbatki czy mleka.. Pamiętam, gdy moja mama taką robiła- zawsze schodziła błyskawicznie- krojona jeszcze lekko ciepła;) Przepis znalazłam tutaj- dziękuję! Swoją wersję wzbogaciłam jednak o dodatek sypanej, dobrej kawy, zamiast całej ilości kakao , jak w przepisie źródłowym. Bardzo poleca: mięciutkie, słodkie w sam raz- jak to drożdżowe ciacho, a wspaniały smak nadzienia idealnie się z tą drożdżową nutką komponujeJ
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
70 g drożdży ( ¾ kostki)
200 ml mleka
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
125 g masła
cukier waniliowy
Mleko podgrzewamy. Drożdże mieszamy w dużej misce z łyżką cukru.
Dodajemy ciepłe mleko i 6 łyżek mąki- mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10-15 minut.
Żółtka miksujemy z cukrami na bardzo puszystą masę.
Masło roztapiamy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, żółtka ubite z cukrem i dokładnie wyrabiamy. 
Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie błyszczące i jednolite.
Z ciasta formujemy kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Dzielimy na dwie równe części.
Składniki na masę kakaowo- kawową:
4 czubate łyżki kakao
2 łyżki kawy sypanej
7 łyżek cukru
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
dodatkowo:
2 białka do posmarowania ciasta
szczypta cukru do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
ciasta rozwałkujemy na wielkość ok. 30x 30 cm  i smarujemy białkiem
 
posypujemy kakao
 
i zwijamy jak roladę( spaw ciasta ma być na spodzie)
 
wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce
smarujemy białkiem i posypujemy cukrem
 
pieczemy 35- 40 minut w temp 175- 180 stopni
 

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pyszna musi być ta drożdżóweczka :) i do tego kubek kawy.... mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, pewnie swietnie pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że pomogłam w przywróceniu wspomnień z dzieciństwa :) Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Robię już kolejny raz, szybko i zawsze się udaje

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam że mama dawała pokrojone w drobną kostkę masło, na wysypane już kakao.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak można 🙂 taka domowa nutelka po upieczeniu jest w środku☺️ pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  6. Oczywiście ,że do masy dodajemy masło w płatkach lub margarynę, inaczej zawartość drożdżówki jest bardzo sucha i nie jemy kakaowca tylko drożdżowe z zawartością kakąo. Co do tej kawy to mam zastrzeżenia, ale o gustach i smakach się nie dyskutuje.
    Kiedy istniało "PSS Społem" każda ciastkarnia je wypiekała i można było je kupić wsklepach tej samej firmy.

    OdpowiedzUsuń