Sernik z rosą i kawą

Jak serniczek to tylko z filiżanką dobrej kawy… A gdyby tak połączyć jedno z drugim? Ach to idealne rozwiązanie dla kawoszy. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na popularny sernik z rosą, ale zamiast kakao( którego używamy” przesypując” warstwy ciasta i sera, użyłam sypanej kawy. Efekt bardzo przypadł mi do gustu- w słodziutkim serniku z jeszcze słodszą pianką czujemy lekką goryczkę kawy. Pyszny- bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g pudru
150 g masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
Masło ucieramy z pudrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Składniki na masę serową:
1 1/12 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
5 żółtek
2 jaja
1 szklanka oleju
skórka otarta z 1 cytryny
½ szklanki śmietany
2 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
cukier waniliowy
Ser mieszamy z budyniem. Żółtka i jaja miksujemy z pudrem, dodajemy ser i stopniowo: olej, śmietanę, skórkę i cukier waniliowy miksując na gładką masę.
Dodatkowo:
2 czubate łyżki sypanej kawy
Składniki na warstwę z rosą:
5 białek
5 łyżek cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając puder.
WYKONANIE:
ciasto ucierane
 
posypujemy przez sito ½ ilości kawy
 
masa serowa
 
PIECZEMY 60 MINUT W TEMP. 200-220 STOPNI
 
wyjmujemy z piekarnika i posypujemy ½ ilości kawy
 
wykładamy piankę
 
PIECZEMY 20-25 MINUT W TEMP 200 STOPNI
 
zostawiamy do całkowitego ostudzenia w uchylonym piekarniku

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. żeby była złota rosa,trzeba piec dokładnie 15
    min,sprawdzone!!!ale ciasto wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tam wcale z zegarkiem przy piekarniku nie siedzę, a rosa mimo to wychodzi:) uwielbiam słodkości z dodatkiem kawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie, sernik pierwsza klasa, porywam kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym sobie zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń