Dziś serniczek w wydaniu owocowym, iście patriotycznym, przygotowanym na weekend majowy. Jak wiecie lubię eksperymentować z różnymi wydaniami serników, więc tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, bo sobie go wymyśliłam:) Bazą do jego wykonania było ta masa serowa, ale zmieniłam prawie wszystko:) I tak powstał Patriota- prawdziwie owocowy sernik z kawałkami owoców o czerwonej barwie i warstwą dżemu wiśniowego na kruchym cieście i białą słodziutką pianką przykrytą chrupiącą kruszonką. Całość bardzo lekka, letnia i bajecznie owocowa.
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej4 żółtka
180 g margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części jedną większą( ok. 2/3 ciasta) i jedną mniejszą( ok. 1/3 ciasta). Schładzamy 30 minut w zamrażalniku.
Składniki na masę serowo- owocową:
850 g sera białego mielonego dwukrotnie
2 jaja
2 żółtka
niepełna(ok. 200 g) szklanka cukru
2 jaja
2 żółtka
niepełna(ok. 200 g) szklanka cukru
cukier waniliowy
szklanka śmietany 18 %
2 kisiele instant z kawałkami owoców( u mnie wiśniowe)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml oleju
2 kisiele instant z kawałkami owoców( u mnie wiśniowe)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml oleju
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Do zmielonego dwukrotnie sera dodajemy: żółtka, jaja , mąkę, cukier, śmietanę, kisiele, barwnik i dokładnie ucieramy na w miarę gładką masę. Następnie dolewamy olej i ucieramy na gładko( można zmiksować)
Składniki na piankę:( przygotowujemy na 10 minut przed pierwszym wyjęciem sernika z piekarnika)
4 białka
3/4 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż powstanie sztywna beza.
4 białka
3/4 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż powstanie sztywna beza.
Dodatkowo:
słoik dżemu wiśniowego
WYKONANIE:
2/3 ciasta kruchego wykładamy na brytfankę ,nakłuwamy widelcem i wykładamy dżem
wylewamy masę serowo- owocową
pieczemy 40 minut w temp 200 stopni. wyjmujemy z piekarnika i wykładamy piankę
następnie posypujemy 1/3 pozostałego ciasta kruchego
pieczemy ok.25-30 minut w temp 200 stopni
Zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńFajnie pasowałaby również nazwa "ciasto kibica":D Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, no i Polska wygrała więc warto było zrobić takie ciacho.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńA czy moze byc zwykly kisiel nie ten instant?
Pozdrawiam
Może być, ale dosłódź wtedy 2-3 łyżki więcej:) No i będzie bez kawałków owoców, pozdrawiam, Mariola
UsuńŚwietny pomysł, taki "na czasie" :) Wiesz Mariolciu, że serniki uwielbiam, prawda? Kradnę kawałek :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńgenialne w swej prostocie, wiem co upiekę na mecz w sobotę :P
OdpowiedzUsuń