Babka z jogurtem greckim

Wielkanoc za pasem, więc na blogu nie może zabraknąć prawdziwej baby;) Ta jednak ma w sobie niespodziankę w postaci dodatku ananasowego jogurtu greckiego. Sprawił, że na długo zachowała świeżość. Puchata, mocno cytrynowa, zero zakalca- idealnie wypieczona. Osobiście zawsze w babach wielkanocnych irytował mnie dość wyczuwalny smak proszku do pieczenia- wiadomo- ucierane ciasto wymaga sporego jego dodatku. Zaskakująco: w  tej babce proszku do pieczenia nie wyczuwamy- widocznie jogurt grecki skutecznie ten smak zniwelował. Przepis stąd z moimi modyfikacjami.:)
Składniki: ( wszystkie w temp. pokojowej)
20 dag masła 80 %
20 dag drobnego cukru
4 jaja
45 dag mąki pszennej
sok  i skórka starta z połowy cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
20 dag jogurtu greckiego z kawałkami ananasa
Masło miksujemy na puch. Stopniowo wsypujemy cukier, aż masa będzie puszysta, kolejno wbijamy całe jaja, stale miksując. Następnie dodajemy skórkę i sok cytrynowy, i partiami mąkę z proszkiem i sodą oraz jogurt grecki
i ucieramy drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników, a ciasto nabierze powietrza. 
Ciasto wykładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Wyrównujemy
Pieczemy 50-60 minut w temp. 175-180 stopni
Zostawiamy 30 minut do ostudzenia w formie. 
Następnie przekładamy i „suszymy” na kratce.  Można polać lukrem,  ale i bez niego jest wystarczająco słodkaJ
Smacznego!

Komentarze

  1. Piekłam na święta ,bardzo dobra i będą powtórki pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz