Śmietanowiec z malinami pieczony na biszkopcie

 Mój ostatni wypiek: wczoraj upieczony, a dziś już tylko słodkie wspomnienie… Może to dlatego , że mniejsza blaszka(?) może dlatego, że lubię się dzielić(?) a może dlatego, że był po prostu pyszny(?) J Musicie sprawdzić sami… Ja na zachętę mogę tylko powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych wersji „nibysernika” jakie przerobiłam i spośród których jadłam: delikatny, bo na biszkopcie, puszysta śmietankowa pianka i owocowy akcent w postaci malin., które nadają mu nieco soczystości.  Wykombinowałam taką wersję, bo nie miałam wystarczającej ilości mąki, żeby zrobić kruche- tak powstał wariant nibysernika na biszkopcieJ Blaszka 22x25 cm.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru drobnego
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 30-35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę „serową”
6 białek
szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
3 śmietany 18 % tłuszczu (po 330 g każda)
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość.
Dodatkowo:
garść mrożonych malin
WYKONANIE:
ostudzony blat biszkoptowy w blaszce wyłożonej po brzegi papierem do pieczenia+½ masy serowej
 
maliny
 
½ masy serowej
 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 55 minut.
 
Zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Smacznego!

1 komentarz: