Ciasto z bezą i kremem cytrynowym

Coś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnikJ Jest to ciasto naprawdę słodkie i wyjątkowe dzięki nadzieniu „lemon curd”, które, jak dla mnie jest rewelacyjne- słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Krem wymaga trochę czasu, ale uwierzcie- będziecie naprawdę zadowoleni- ja jestem i zapewne wykorzystam go jeszcze nie raz. Kropką nad „i” w tym cieście jest słodka beza, która genialnie komponuje się z lemon curd. Słowem: kruche, słodkie, z niespodzianką w postaci kremu o zupełnie innym poziomie słodyczy, takiej słodyczy bardzo słodko- kwaskowej. Pycha! Inspiracja: tutaj- dziękuję!
Składniki na ciasto kruche:
80 g prawdziwego masła extra
150g mąki pszennej
2 żółtka
50 cukru
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. schładzamy w zamrażalniku ok. 20 min. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki do połowy wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Jeśli macie „obciążniki” do kruchego ciasta w postaci suchej fasoli – można użyć- ciasto wtedy nie będzie bardzo rosło. 
Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Składniki na krem cytrynowy:
2 jaja
1 duża cytryna lub 2 małe
130g cukru
60g masła
Cytryny sparzamy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. .Do metalowej misy wbijamy jaja, dodajemy cukier, sok cytrynowy, skórkę oraz masło.
Na ogniu stawiamy garnek z gotującą wodą, a na nim metalową miskę z zawartością. Całość ubijamy trzepaczką na garnku z gotującą się wodą przez ok 10-15 minut, 
aż masa zacznie gęstnieć. 
Po tym czasie krem przecieramy przez sito. 
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru
szczypta soli
Białka ubijamy z solą na „półsztywno”,  następnie stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie sztywna i gładka.
WYKONANIE
ciasto kruche
 
krem cytrynowy
 
z masy bezowej szprycą wyciskamy beziki
 
pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
 Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz