2017-03-12

Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką

Niektóre produkty lepiej smakują jak przygotowujemy je sami. I nie chodzi tutaj o samo ciasto, a o składniki, jakich użyłam do wykonania tego przekładańca. Mianowicie: domowa masa kajmakowa. To czysta poezja dla podniebienia osób lubiących wszelakiej maści: krówki, ciągutki, irysy… Ta kupna z puszki nie może się z nią równać;) Ale przechodzę już do sedna sprawy czyli kajmakowego przekładańca. To warstwy cytrynowego, ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej;)”.  Mimo swej słodyczy jednak nie powoduje uczucia „zamulenia” dzięki cytrynowemu aromatowi ciasta i lekkiej cierpkości dżemu z czarnej porzeczki. Polecam także na Wielkanoc.
Składniki na ciasto:
4 jaja
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
200 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 dużych cytryn
sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy na keks, wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 4 równej grubości blaty.
Składniki na masę kajmakową:
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło
i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza.
 
Składniki pozostałe:
2 małe słoiczki domowego bądź kupnego dżemu z czarnej porzeczki( ok 300 g)
WYKONANIE:
blat ciasta cytrynowego
½ dżemu porzeczkowego
1/4 masy kajmakowej
blat ciasta cytrynowego+ ½ dżemu porzeczkowego
1/4 masy kajmakowej
blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej
blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej
 okruszki pozostałe z ciasta
Smacznego!

3 komentarze :

  1. Na pewno pyszne. Jest jedna wada... keksówka to za mało :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto musi być pyszne, idealne z filiżanką kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl