Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką

Niektóre produkty lepiej smakują jak przygotowujemy je sami. I nie chodzi tutaj o samo ciasto, a o składniki, jakich użyłam do wykonania tego przekładańca. Mianowicie: domowa masa kajmakowa. To czysta poezja dla podniebienia osób lubiących wszelakiej maści: krówki, ciągutki, irysy… Ta kupna z puszki nie może się z nią równać;) Ale przechodzę już do sedna sprawy czyli kajmakowego przekładańca. To warstwy cytrynowego, ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej;)”.  Mimo swej słodyczy jednak nie powoduje uczucia „zamulenia” dzięki cytrynowemu aromatowi ciasta i lekkiej cierpkości dżemu z czarnej porzeczki. Polecam także na Wielkanoc.
Składniki na ciasto:
4 jaja
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
200 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 dużych cytryn
sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy na keks, wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 4 równej grubości blaty.
Składniki na masę kajmakową:
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło
i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza.
 
Składniki pozostałe:
2 małe słoiczki domowego bądź kupnego dżemu z czarnej porzeczki( ok 300 g)
WYKONANIE:
blat ciasta cytrynowego
½ dżemu porzeczkowego
1/4 masy kajmakowej
blat ciasta cytrynowego+ ½ dżemu porzeczkowego
1/4 masy kajmakowej
blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej
blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej
 okruszki pozostałe z ciasta
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Na pewno pyszne. Jest jedna wada... keksówka to za mało :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto musi być pyszne, idealne z filiżanką kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam to ciasto i mam mieszane uczucia :D :( chyba coś z kajmakiem mi nie poszło. Smak cytrynowej babki jest genialny, polecam :), ale nie wiem co zrobiłam nie tak z masą krówkową, bo trzymałam się przepisu. Bardzo długo trwało nim się ugotował (około godziny). Był piękny, brązowy, ciągnął się, zgęstniał. Jednak po dodaniu masła cukier się wybił, jest mega słodko, czuć drobinki cukru. zaluje, ze nie uzylam gotowej masy krówkowej :( ale przepis powtorze w przyszlosci z gotowa masa. Moje dzieci zachwycały sie smakiem babki, zwlaszcza niespelna roczna córcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Gosiu! Fajnie, że pokusiłaś się o przygotowanie tego ciacha- nie wiem jednak co mogło póść nie tak przy kajmaku... Jeśli dodałaś masło do ciepłego kajmaka- powinno być ok- cukier powinien się połączyć z tłuszczem i nic nie ma prawa się wytrącić... Masa sama w sobie jet megasłodka- masz rację - dlatego właśnie przełamałam słodycz porzeczką.
      Pozdrów Córcie:)Pozdrawiam!

      Usuń