Ciasto Mon Cheri

Ach osłódźmy sobie te wiosenne smutki powodowane pogodą jakimś dobrym ciachem… Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie. Wiśnie ( obok mięty) w towarzystwie czekolady to ostatnio jedno z moich ulubionych połączeń. Przekładańca nazwałam jak popularne czekoladki, gdyż moim zdaniem połączenie wiśni i czekolady w akompaniamencie alkoholu nadaje mu właśnie posmaku tych wykwintnych łakoci;)
Składniki na biszkopt:
8 jaj
szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Z jednego literatka wykrawamy biszkopciki.
Składniki na masę czekoladową:
budyń czekoladowy
5 łyżek cukru
1 1/2 szklanki mleka
150g masła
mały kieliszek likieru czekoladowego bądź wódki
Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol.
Składniki na masę wiśniową:
budyń wiśniowy
5 łyżek cukru
1 1/2 szklanki mleka
150g masła
 mały kieliszek likieru wiśniowego
Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol.
Dodatkowo:
nakropek cytrynowy:
1 cytryna
½ szklanki cukru
2/3 szklanki wody
Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Studzimy.
galaretka wiśniowa rozrobiona w 300 ml gorącej wody ( odstawiamy do „półstężenia”
100 g wiśni w cukrze
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+½ nakropka cytrynowego+krem czekoladowy
blat biszkoptowy+ ½ nakropka cytrynowego+krem wiśniowy
biszkopciki wycięte z biszkopta
wiśnie 
 tężejąca galaretka
Smacznego!

3 komentarze:

  1. pyszka!:) uzywacie ogólnie jakis robotów do wyrabiania ciasta ? Ja ma kohersena mycook, znacznie ułatwia życie

    OdpowiedzUsuń
  2. A cóż to jest nakropek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Nakropek to nasączenie, tylko bardziej w formie syropu niż ponczu. Pozdrawiam, Mariola

      Usuń