Ciasto z pianką z mleka ( bez pieczenia)

 
 Zapewne niejednokrotnie mieliście  okazję konsumować ciasta z tzw. ptasim mleczkiem w roli masy. Większość osób do przyrządzenia jej używa wysokotłuszczowej śmietany, najczęściej tortowej 36 % lub kremówki. Ja postanowiłam zaryzykować i przygotować „ptasie mleczko” na bazie zwykłego mleka 1, 5% tłuszczu. Oczywiście trzeba wtedy dokładnie zbalansować ilość żelatyny, ale ten smak….mmmmm, naprawdę lekkie, puszyste i piankowe, moim skromnym zdaniem wersja z mlekiem jest jeszcze bardziej na plus, niż ta z kremówką- mniej „lepka” i tłusta za to bardzo mleczna i delikatna. To ciasto w formie bardzo lekkiego deseru, które bez obaw mogą pałaszować osoby nawet na diecie;) No i to przekładaniec bez pieczenia- do przygotowania w godzinę+-3,4  godz. na chłodzenie .Blaszka 22x25 cm.
Składniki na ptasie mleczko:
5 szklanek przegotowanego  mleka 1,5 % tłuszczu
8 łyżek cukru pudru
2 śnieżki w proszku
opakowanie żelatyny na 2 l płynu lub 10 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
duże opakowanie herbatników
2 galaretki o różnych smakach (rozpuszczone  
Galaretki rozrabiamy osobno każdą w szklance gorącej wody i wylewamy do płytkich naczyń. 
Po stężeniu kroimy w kostkę.
Po tym czasie sprawdzamy jej gęstość jeśli ładnie krzepnie- rozmiksowujemy i dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy.
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i w gorącym rozpuszczamy żelatynę.

Odstawiamy do wystudzenia do wysokiego naczynia. Lekko tężejące miksujemy z cukrem i śnieżkami, aż zacznie się „pienić”. 

Mleczną masę wstawiamy na pół godziny do lodówki.Po tym czasie sprawdzamy jej gęstość jeśli ładnie krzepnie- rozmiksowujemy i dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy.
WYKONANIE:
herbatnikowy spód
masa z galaretkami
pokruszone herbatniki
 Schładzamy w lodówce 3-4 godziny.

Smacznego!

1 komentarz: