Dziś ciacho pieczone, z jednej blachy- daję Wam trochę odpocząć od przekładańców;) To jeden z tych wypieków, które dają nam poczucie, że odżywiamy się zdrowo jedząc jednocześnie coś słodkiegoJ Przecież marchewka to warzywo, a warzywa są zdrowe;) Ale koniec żartów- ciacho jest naprawdę bogate w smaku dzięki dodatkowi orzechów i sycące- w sam raz na drugie śniadanie. Robi się je szybko i jest bardzo proste w wykonaniu- będziecie zaskoczeni w ogóle nie czuć w nim marchwi, a smakuje bardziej jak lżejsza wersja piernika. Nie za słodkie, całości dopełniłaby filiżanka gorącej czekolady;) Przepis stąd.
Składniki:
3-4 spore marchewki ( po starciu ok. 1 ½ szklanki)
1 ½ szklanki mąki
4 jaja
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
cukier waniliowy
1 szklanka orzechów włoskich ( drobno posiekanych)
pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie drobno siekamy.. Jaja ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym
Stopniowo dolewamy olej. Ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika.
Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę
i orzechy.
Dokładnie mieszamy.
Wykładamy do blaszki 22 x 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 50 minut w temp 175- 180 stopni.
Lukier:
150 g cukru pudru
kilka kropel olejku waniliowego
łyżka soku z cytryny
2 łyżki przegotowanej wody
Z podanych składników ucieramy błyszczący lukier.
Dodatkowo:
garść posiekanych orzechów włoskich
Polewamy ciasto lukrem
Smacznego!
Ciasto pyszne, a zwłaszcza na ciepło, przepis super !
OdpowiedzUsuńSuper 👍 szczęśliwego nowego roku ❤️
Usuń