Ciasto Duetka z Galaretką

Po świętach zapraszam Was na jedną z moich nowości: Duetkę z dwoma rodzajami mas na bazie grysiku wykończonej owocowymi wyspami pomarańczowej galaretki. Ciasto jest niezwykle kremowe i dość słodkie a przy tym orzeźwiające. Kombinowałam, bo chciałam stworzyć jakieś dobre ciacho na puszystym biszkopcie i powiem Wam , że z tych kombinacji powstał niezły kawał ciacha. Rozpływa się w ustach, po schłodzeniu smakuje jak deser pucharkowy. Ja jestem zadowolona, a Wy? Spróbujecie?;)
Składniki na biszkopt:
8 jaj
szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Z jednego szklanką wykrawamy biszkopciki.
Składniki na masę:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując.
 mleczna
½ masy pozostawiona bez dodatków
ciemna:
½  masy zmiksowana z saszetką czekolady instant o smaku pomarańczowym lub 1 łyżką kakao
Dodatkowo:
1 galaretka pomarańczowa rozrobiona na 350 ml gorącej wody
50 g wiórków kokosowych
WYKONANIE
blat biszkoptowy+masa ciemna
krążki biszkoptowe
3/ 4 masy mlecznej
biszkopt z otworami
¼ masy mlecznej
przestrzenie ciasta pokryte kremem posypujemy obficie wiórkami kokosowymi
w otwory wlewamy tężejącą galaretkę
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, bardzo efektowne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne, oj zjadloby sie :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń