Ciasto Kostka Kawowo-Kajmakowa

Kolejne świąteczne ciacho z mojego przepisu przed Wami: kakaowy biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, słodka masa z domowego kajmaka i delikatny krem budyniowy… Bajecznie słodkie ciasto, w smaku podobne do 3 bita, ale jednak bardziej wytworne dzięki dodatkowi ponczu z lekką goryczką kawy. Nie będzie Wam po nim za słodko, a w sam raz;)
Składniki na biszkopt kakaowy:
4 jaja
5 łyżek cukru
4 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Dodajemy żółtka, miksując na najniższym obrotach. Mąkę z proszkiem przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszając, na końcu wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy 25 x 36cm. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na kajmak:
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza.
Składniki na krem:
2 żółtka
8 łyżeczek cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 i pół szklanki mleka
15 dag masła
Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy obie mąki i znów miksujemy, dolewając pół szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę.
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
poncz: ½ szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru+  2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej- zaparzamy i studzimy., następnie wlewamy kieliszek spirytusu.
 WYKONANIE:
biszkopt+ nasączenie
 
kajmak
 
biszkopty
 
krem
 
okruszki biszkoptowe
 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Obłędnie słodkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. regularnie odwiedzam Pani bloga i korzystam z zamieszczonych przepisów.... i to ciasto także mnie urzekło... zawsze trzymam się przepisu i nie wprowadzam zmian jednak tym razem zastanawiam się czy biszkopty nie zastąpić delicjami???

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie:) Bardzo milo to czytać- zachęcam do modyfikacji moich przepisów- sama często robię ciacha zupełnie spontanicznie- czyli z tego, na co akurat ja, czy inni maja smak:) Z delicjami będzie jeszcze smaczniejsze i słodsze:) Proszę dać znać jak poszło:)- Pozdrawiam,Mariola

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.... W dniu dzisiejszym niniejsze ciasto doczekało się swojej premiery...
    P. Mariolu świetne połączenie smaków... Prosimy o więcej przepisów, choć i tak jest w czym wybierać.
    P.S nie wprowadziłem do przepisu delicji ostatecznie zostałam przy biszkoptach.smaki i słodycz tego ciasta są odpowiednio wyważone - delicje zakłócić by te proporcje. Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń