Przerwa sernikowa trwała stanowczo za długo, więc wracam z kolejną serową słodkością. Tym razem jest to wersja "oszukańca" ze śmietany 18% z nutą egzotyki. Pyszny, nasączony syropem brzoskwiniowym biszkopt, serowa pierzynka, w której skryły się słodkie kawałki owoców brzoskwiń.. Jeśli chodzi o mnie- pasuje mi w 100%- i jak to ostatnio bywa- był to przepis- spontanicznie wymyślony przeze mnie, bo wiecie z sernikami bardzo się lubimy:)Blacha 30x 40
Składniki na biszkopt:
8 jaj
1 1/3 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Brzoskwinie:
1 puszka brzoskwiń pokrojonych w kawałki
syrop odsączony z brzoskwiń z puszki
Składniki na masę serową:
9 jaj
1 1/2 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe
4 śmietany 18% tłuszczu *330 g każda
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość.
WYKONANIE:
biszkopt nasączamy syropem brzoskwiniowym
wykładamy 1/2 masy śmietanowej
następnie pokrojone w kawałki brzoskwinie
wykładamy 1/2 masy śmietanowej i wyrównujemy
Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku
Smacznego!
Bardzo lubię serniczki a ten bardzo mnie zaciekawił, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń