Mazurek Kajmakowy


Jako , że wczoraj obchodziliśmy Zielone Świątki i zakończyliśmy okres świąt Wielkiej Nocy- zapraszam Was, chociaż wirtualnie. na kawałek mojego tegorocznego Mazurka. Na kruchutkim, waniliowym cieście, choć dość niski( jak to mazurek)- to warstwowy. Piętrzy się dumnie warstwa porzeczkowych powideł, przykryta domowym kajmakiem, której wysokość podbiła warstwa okrągłych biszkoptów. Całość starałam się bogato przyozdobić bakaliami- tak by było i ładnie i smacznie...Czy się udało- sprawdźcie! Powiem jedno: było naprawdę słodko:)
Składnik na ciasto kruche:
1/2  kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
12 dag margaryny
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu ciasto dzielimy na 2 części ( jedna to 3/4 całego ciasta a druga 1/4). Większą z nich rozwałkowujemy do wymiarów dużej blachy do pieczenia.Drugą, mniejszą część wykorzystujemy do zrobienia ozdobnych zawijasów. Całość( ciasto + zawijasy z ciasta razem) pieczemy ok. 35-40 w temp. 180 stopni ( do zezłocenia).
Składniki na masę kajmakową:
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło
Składniki pozostałe:
1 duży słoik powideł z czarnej porzeczki
małe opakowanie okrągłych biszkoptów
paczka rodzynek
100 g orzechów włoskich
kilka moreli suszonych, daktyli, żurawiny
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego
 
 rozsmarowujemy powidła porzeczkowe
biszkopty ( można nasączyć syropem waniliowym)
masa kajmakowa
bakalie
Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza