Ciasto Czekoladowy Cytrynowiec


Dziś ostatnie z ciast, które zaserwowałam podczas Świąt Wielkanocnych( jej , kiedy to było…)Murzynkowy wypiek, o bogatym czekoladowym smaku, przesiąknięty wręcz słodko-kwaskowym cytrynowym syropem. Dość ciężkie, wilgotne ciasto wspaniale komponowało się z delikatnym, serowo- śmietankowo cytrynowym kremem o strukturze ptasiego mleczka. Było słodko- w typie brownie, trochę sernikowo, ale z lekko orzeźwiającym akcentem.
Składniki na ciasto czekoladowe:
baza czekoladowa:
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy.
biszkopt:
5 jaj
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i dopiero wlejcie). Delikatnie mieszamy do połączenia Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp 180 stopni.Studzimy i kroimy na 2 równe blaty.
Składniki na masę serowo- cytrynową:
500 g sera białego dwukrotnie zmielonego
450 g śmietany 18 % tłuszczu
2 śmietany „Śnieżka” w proszku
2 galaretki cytrynowe
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
5-6 łyżek cukru pudru
Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem.Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę, masa na początku będzie dość rzadka, ale po dodaniu żelatyny i galaretki zacznie tężeć- ja misę wstawiłam do zlewu z zimną wodą i dokładnie mieszałam*można też pomóc sobie mikserem*, aż nabrała „piankowej konsystencji).
  
 
Składniki na poncz cytrynowy:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki zagotowujemy i studzimy
WYKONANIE:
blat ciasta czekoladowego+ poncz cytrynowy
1/2 masy serowo-cytrynowej
blat ciasta czekoladowego+ poncz cytrynowy
  
1/2 masy serowo cytrynowej
 
okruszki ciasta czekoladowego lub tarta gorzka czekolada
 
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Jaki wymiar blachy?????

    OdpowiedzUsuń
  2. istna wuzetka w innej odsłonie, super

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło identyczne jak na zdjęciach, pyyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. A można bez Śnieżek? Bo ja nie znoszę ich

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie i jestem przekonana, że również tak samo smakuje. W sumie ja jestem wielkim zwolennikiem jeśli chodzi o ciasto brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i myślę, że na tą chwilę nie ma ono sobie równych.

    OdpowiedzUsuń