Biszkopt z kremem

 
Witajcie po długiej przerwie. Dziś będzie krótko i sezonowo- mam nadzieję, że jeszcze dorwiecie gdzieś tych czerwonych pyszności... U mnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą  być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta z kremem mlecznym i galaretką. W prostocie siła i słodycz-  jest lżej, orzeźwiająco i sezonowo- najlepiej smakuje prosto z lodówki. 
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
szklanka mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem.
Składniki na nasączenie:
sok z połowy cytryny+ szklanka przegotowanej wody+ 3-4 łyżki cukru
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa
300 g świeżych truskawek
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ 1/2 nasączenia
 
1/2 kremu
blat biszkoptowy+ nasączenie
 
1/2 kremu
 
truskawki pokrojone w grubsze plastry
 
tężejąca galaretka

 
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Rewelacyjny przepis, super !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki smak ma masa bo to sama mąka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej:) Znasz krem karpatkowy , np delecty czy oetkera z torebki? Tak właśnie smakuje + jest z naturalnych, prostych składników,bo czym innym jest mąka, cukier i mleko?:)) Pozdrawiam i smacznego!

      Usuń
  3. Czy można dodać inne owoce np.brzoskwinie z puszki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć:) Oczywiście, wtedy będzie bardziej egzotyczny:))) Tylko może Pan/Pani zmienić galaretkę na brzoskwiniową lub pomarańczową zamiast truskawkowej:) Pozdrawiam i proszę dać znać czy było dobre:)))

      Usuń
  4. Odkopuje temat, ale tylko dlatego że ten przepis to rewelacja ! Mega mi smakowało, DZIĘKI ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie a czy tak smakuje przekonam się za chwilę aż stężeje galaretka .Wnuczka już się nie może doczekać☺dziękuję za inspirację i pozdrawiam młodziutka!

    OdpowiedzUsuń