Jak Wam nie raz wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki, bardzo kremowy, z wyczuwalną goryczką wódki;) Ciacho godne prawdziwego pirata o słodkim usposobieniuJ Blaszka 22x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
2-3 krople aromatu rumowego
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Przecinamy na dwa równe blaty.
Składniki na masę kokosową:
200 g wiórków kokosowych
2 szklanki mleka
2 małe cukry waniliowe
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki mąki pszennej
150 g masła
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Wsypujemy wiórki i gotujemy ok 8 minut do ich zmięknięcia. W reszcie mleka rozrabiamy mąki- tak przygotowany rotwór wlewamy na gorące mleko z wiórkami. Gotujemy do zgęstnienia( powstanie coś a’la bardzo gęsty budyń). Studzimy. Miksujemy z masłem,
stopniowo wlewając malibu
Składniki na nasączenie:
150 ml wódki+ sok z cytryny+ łyżka cukru+ 4 łyżki przegotowanej wody
Dodatkowo:
1 kieliszek malibu
ok. tabliczka czekolady
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie
¾ masy kokosowej
blat biszkoptowy+ nasączenie
¼ masy kokosowej
skrapiamy malibu+ posypujemy wiórkami
posypujemy kawałeczkami czekoladowymi
Schładzamy w lodówce min. 2 godziny.
Smacznego!
Wygląda fantastycznie! Idealne na większe, rodzinne spotkanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić malibu ,chciałabym zrobić dla dzieci?
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić malibu ,chciałabym zrobić dla dzieci?
OdpowiedzUsuńWitaj Max, niestety nie widzę alternatywy dla malibu jeśli chodzi o uzyskanie tego smaku. Jeśli chcesz jednak wykonać ciasto, które bardziej będzie przypominało rafaello nasącz biszkopt ponczem cytrynowym(sok + woda przegotowana+ 3-4 łyżki cukru) a do kremu nie dodaj alkoholu a zwiększ ilość masła do 200 g. Pozdrawiam!
UsuńDziękuję bardzo za podpowiedź.Chcę zrobić te ciasto na urodziny dzieci.Pozdrawiam
Usuń