Ciasto Korsarz

Jak Wam nie raz wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki, bardzo kremowy, z wyczuwalną goryczką wódki;) Ciacho godne prawdziwego pirata o słodkim usposobieniuJ Blaszka 22x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
2-3 krople aromatu rumowego
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Przecinamy na dwa równe blaty.
Składniki na masę kokosową:
200 g wiórków kokosowych
2 szklanki mleka
2 małe cukry waniliowe
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki mąki pszennej
150 g masła
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Wsypujemy wiórki i gotujemy ok 8 minut do ich zmięknięcia. W reszcie mleka rozrabiamy mąki- tak przygotowany rotwór wlewamy na gorące mleko z wiórkami. Gotujemy do zgęstnienia( powstanie coś a’la bardzo gęsty budyń). Studzimy. Miksujemy z masłem, 
stopniowo wlewając malibu
Składniki na nasączenie:
150 ml wódki+ sok z cytryny+ łyżka cukru+ 4 łyżki przegotowanej wody
Dodatkowo:
1 kieliszek malibu
ok. tabliczka czekolady
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie
 
¾ masy kokosowej
 
blat biszkoptowy+ nasączenie
 
¼ masy kokosowej
 
skrapiamy malibu+ posypujemy wiórkami
 
posypujemy kawałeczkami czekoladowymi
 
Schładzamy w lodówce min. 2 godziny.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie! Idealne na większe, rodzinne spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym zastąpić malibu ,chciałabym zrobić dla dzieci?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym zastąpić malibu ,chciałabym zrobić dla dzieci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Max, niestety nie widzę alternatywy dla malibu jeśli chodzi o uzyskanie tego smaku. Jeśli chcesz jednak wykonać ciasto, które bardziej będzie przypominało rafaello nasącz biszkopt ponczem cytrynowym(sok + woda przegotowana+ 3-4 łyżki cukru) a do kremu nie dodaj alkoholu a zwiększ ilość masła do 200 g. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za podpowiedź.Chcę zrobić te ciasto na urodziny dzieci.Pozdrawiam

      Usuń