Ciasto Ruby Rose

Witam Was Drodzy Czytelnicy i zapraszam na „prawie-że-ostatnie” słodkie truskawkowe szaleństwo. Bardzo nasączone, z delikatną mleczną warstwą i co w tym sezonie najważniejsze: z siłą truskawkowego smaku- w trzech wydaniach: melasy truskawkowej, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych , zerwanych prosto z działki owoców…  Nie muszę chyba mówić , że najlepiej smakuje schłodzone, w formie zgrabnej kostki, gdy deserowy widelczyk sprawnie przebija wszystkie warstwy… Słodkie orzeźwienie mojego pomysłu, natomiast do nazwy zainspirował mnie kolor przekładańca…
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty
 
- następnie w jednym wykrawamy otwory : szklanką i literatką: 
 
 Składniki na melasę truskawkową:
500- 600 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
      Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do garnka, rozgniatamy na gładką masę dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Przesmażamy jeszcze kilka chwil. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto.
 
Składniki na masę śmietankową:
500 g śmietany 18%
4 czubate łyżki cukru pudru
1 śnieżka w proszku
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody
Do śmietany wsypujemy śnieżkę, puder i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy śmietanowej dodajemy lekko ciepłą żelatynę i miksujemy do stężenia masy.
 
Nasączenie:
sok z 1 cytryny + 6 łyżeczek cukru + przegotowana woda
Składniki na truskawkowy wierzch:
ok. 500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe

WYKONANIE:
½ biszkoptu + nasączenie
 
melasa truskawkowa
 
krążki biszkoptowe
masa śmietankowa
                                       
blat z otworami 
truskawki +galaretka
  
  
 
Schładzamy w lodówce minimum 3-4 godziny.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz