Połączenie sernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs😊 Bardzo delikatna serowa pianka na szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone😊 Spróbujcie…
Składniki na biszkopt:
6 jajszklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.
Składniki na nasączenie:
1 szklanka gorącej wody
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
pół szklanki alkoholu
Składniki na krem ajerkoniakowy:
250-300 ml likieru Adwokat300-400 g masła
Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak.
Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym
Składniki na masę serkową:
500 g serka homogenizowanego waniliowego
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
polewa czekoladowa lub płynna czekolada ( sos )
WYKONANIE:
biszkopt+ nasączenie+ krem ajerkoniakowy
dżem porzeczkowy
Blaty są biszkoptowe .... A NIE BEZOWE.
OdpowiedzUsuńAle nie rozumiem- przecież wyraźnie napisałam , że biszkoptowe... Wyjaśnij proszę.
Usuń