Jesień to piękna pora roku- raczy nas swoimi ciepłymi kolorami i daje mnóstwo smacznych darów. Nas wyjątkowo hojnie obdarowała w tym roku orzechami i jabłkami. Ostatnio rzadko piekę nowości z powodu braku czasu, to bowiem wymaga poświęcenia odpowiedniej uwagi… a że ciągle kocham robic nowinki - dziś premierowe ciacho: Wiewiórka. To bardzo, bardzo bogate w smaku jabłkowo- przechowe ciacho, aromatyczne- typowo jesienne. Z wilgotności podobne do Makowca Japońskiego, a w smaku jak miks szarlotki i orzechowca z cynamonowym zacięciem😊 Bardzo polecam.
Składniki:
5 sporych jabłek ( obranych i posiekanych w kostkę)
szklanka cukru
2 łyżki miodu
3 jaja
1 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
200 g bakalii: chipsy bananowe, rodzynki, wiórki czekoladowe
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 płaskie łyżeczki sody
Jabłka pokrojone w kostkę zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
Dodajemy miód, jaja i olej- mieszamy. Następnie dodajemy bakalie i orzechy i znów mieszamy. Na końcu do całości przesiewamy mąkę z sodą i cynamonem. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do blaszki 22 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut- 70 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielniam twoją stronę!
OdpowiedzUsuńCo chwilę piekę ciasta z twoich przepisów :)
I z niecierpliwością czekam na nowinki :)
Pozdrawiam Ola :)