Cześć😊 Wiem, że upały dają się we znaki- ale pamiętajcie- niebawem jesień i trzeba gromadzić rozgrzewające przepisy na nadchodzące chłody😊 Dziś ostre i treściwe chili. Jest to moja wersja tej potrawy , więc nieco może się różnić od oryginału. Tak czy siak- jest bardzo smaczne, sycące i rozgrzewa- coś na chłody 😊
Składniki:
pół kg mięsa mielonego wołowego ( u mnie mieszane)
2 cebule
olej do podsmażenia
czosnek
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryka czerwona
150 g śliwek suszonych
przyprawy:
ostre chili w proszku
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
curry
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebulę obieramy i siekamy dość drobno. Szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Następnie dodajemy mięso,
po kilku chwilach: posiekaną paprykę oraz śliwki.
Doprawiamy solą i pieprzem, ok.. 10 minut, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy paprykę , śliwki., ziele i liść laurowy.
Dusimy do uzyskania miękkości papryki.
Dodajemy fasolę czerwoną, doprawiamy do smaku przyprawami. Chwilę dusimy.
Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Proste nawet jak dla amatora wiec ciesze sie ze odkryłam ten przepis !!
OdpowiedzUsuń