Racuchy kukurydziane z czarnuszką

Dziś zupełnie spontanicznie przygotowałam takie racuchy. Ostatnio wpadła mi w ręce czarnuszka.. Kombinowałam co z niej wytworzyć… Widziałam , że ta przyprawa dobrze komponuje się z mąką kukurydzianą.  Tak oto powstał ten szybki podwieczorek😊 Będziecie zadowoleni, jeśli lubicie…placki ziemniaczane😊 Tak, tak – nie „przesłyszeliście” się – podane z sosikiem będą także smacznym obiadem.
Składniki:
1 ½ szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki ciepłego mleka
odrobina cukru
1/5 kostki drożdży
½ szklanki wody
1-2 jaja
sól, pieprz, czarnuszka do smaku
olej do smażenia

Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki- odstawiamy na 5 minut w ciepło.. Resztę składników mieszamy. Dodajemy rozczyn. Ciasto ma mieć konsystencje ciasta racuchowego( jak gęsta śmietana)
 
 Racuchy smażymy na niewielkiej ilości oleju.
 
 
Możemy podawać z sosem.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz